zuurkool

Zuurkooltaart met spekjes en noten

Zuurkool, nog zo’n heerlijk winters ingrediënt! Traditioneel wordt zuurkool natuurlijk gemaakt als stamppot. Ik ga graag op zoek naar (minder zware) alternatieven voor stamppotten, voor zuurkool vond ik dat in deze verrassende zuurkooltaart.

Het bijzondere aan dit recept vond ik dat deze taart niet gemaakt wordt met een basisdeeg maar dat er een mengsel wordt gemaakt van de zuurkool, eieren, bloem, kwark, noten en rozijnen. Dit mengsel wordt vervolgens in een springvorm in een oven gebakken tot een smeuige maar niet heel machtige taart. Ik vond het recept in het biologische boerenkookboek ’van eigen erf’. Dit kookboek staat vol met verrassende recepten, allerlei leuke weetjes en enorm leuke illustraties.

Zuurkool is enorm gezond, staat bol van de vitamine C en heeft een goede invloed op onze darmflora. Zuurkool is ook lichter verteerbaar dan de onbewerkte witte kool of spitskool.

Je hebt nodig voor circa 4 personen

  • 500 gram verse zuurkool
  • 2 gesnipperde uien
  • 4 eieren
  • 125 gram kwark
  • 150 gram (volkoren-spelt) bloem
  • 150 gram geraspte kaas
  • 150 gr uitgebakken spekblokjes (optioneel)
  • 75 gr rozijnen
  • 100 gr. fijngehakte cashewnoten
  • 3 el zonnebloemzaadjes
  • 1 verkruimeld groentebouillonblokje
  • 1 el olijfolie
  • peper, zout
  • springvorm van 22 cm doorsnede

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Laat de zuurkool in een vergiet goed uitlekken, druk het vocht er zo nodig zoveel mogelijk uit
  3. Snijd de kool fijn
  4. Verhit de olie in een koekenpan en  fruit de gesnipperde uien een paar minuten en laat daarna de uien wat afkoelen
  5. Klop de eieren schuimig met de kwark, het bouillonpoeder, peper en zout
  6. Meng in een andere kom de bloem, de rozijnen, de kaas, de uien en de cashewnoten
  7. Roer dit mengsel in delen door het eimengsel
  8. Meng er daarna de zuurkool en de spekblokjes door en schep het goed door elkaar
  9. Breng het op smaak met peper en wat zout
  10. Vet de springvorm in en schep het zuurkoolmengsel erin
  11. Strooi de zonnebloempitjes erover
  12. Bak de taart in 45 minuten gaar en bruin
  13. Laat de taart iets afkoelen en snijd deze in stukken
  14. Serveer met een simpele salade van bijvoorbeeld veldsla

Door de wat lange lijst aan ingredienten en bereidingsstappen lijkt het misschien een wat bewerkelijk recept maar eigen ervaring leert dat dat heel erg meevalt. Het oorspronkelijke recept is vegetarisch maar ik heb de vlees-tip die in het boek gegeven wordt meegenomen. De spekjes geven net even die extra bite aan de taart.

Voorbereidingstijd: circa 20 minuten, bereiding in de oven: 45 minuten

Eet smakelijk!

Het boek ‘Van eigen erf’ is te bestellen via http://www.vaneigenerf.nl/koken/index.php

4

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!