Mispels

Zo rijp als een mispel

Een paar weken geleden kreeg ik van een buurvrouw een mandje vol met vruchten van de mispelboom. Nieuwsgierig naar de achtergrond van dit vruchtje ging ik op googlezoek.

Het vruchtje van de mispel is niet direct een schoonheid. Hij lijkt eigenlijk op een soort reuzen rozenbottel zonder de mooie kleur van de rozenbottel. Na het plukken is de mispel meestal ook niet meteen lekker om te eten. Ik lees dat het voor de smaak goed is om er eerst nachtvorst over heen te laten gaan. Gezond is het vruchtje wel, zit vol met vitamine C en is goed voor maag en spijsvertering. 

De mispel blijkt een nauwe verbintenis te hebben met de stad waar ik woon, Zaltbommel. De bloem van de mispel komt voor in het wapen van de stad en staat symbool voor de verbondenheid met de provincie Gelderland.

Zo rot of zo rijp als een mispel?

Iedereen kent de uitdrukking ‘zo rot als een mispel’ wel, maar ik had eigenlijk geen idee waar deze uitdrukking nu eigenlijk vandaan komt. Gelukkig biedt internet uitkomst!

Zo rot als een mispel vindt zijn oorsprong in het feit dat de vrucht van een mispel pas lekker is na een fermeteringsproces waarbij de vrucht donkerder en zachter wordt. Voor je ze kan eten moeten de vruchten dus eigenlijk overrijp/rot zijn. Dit proces kan je vergelijken met de rijping van een banaan. Deze wordt ook bruin en en zoeter naarmate je deze langer bewaart.

Wat kan je ermee?

Van de mispelvruchten kan je zelf een likeur maken op basis van brandewijn maar ook bijvoorbeeld een jam, gelei of compote.

Omdat het wel lekker klinkt noem ik het volgende recept Mispel mousse. Het recept bevat wel erg veel suiker, vanuit mijn visie ‘leuker leven door echt eten’ geldt dus wel het advies nuttigen met mate :-)

Je hebt nodig

 • overrijpe mispels
 • per 500 ml mispelmengsel 250 gram geleisuiker (verhouding 2:1)
 • per 500 ml mispelmengsel sap en schil en sap van een ½ citroen

Bereiding

 1. Halveer de mispels, doe ze in een pan en voeg zoveel water toe dat ze net onder staan
 2. Breng het aan de kook en stoof de mispels ongeveer een uur op zacht vuur
 3. Draai de zachte mispels door een roerzeef (passevite) of druk ze met de bolle kant van een lepel door een gewone zeef als je geen roerzeef hebt
 4. Bepaal dan de hoeveelheid mispelbrei en bepaal de hoeveelheid geleisuiker en citroensap en -schil
 5. Breng mispelvocht weer aan de kook, voeg de suiker, citroensap en -schil toe en laat het zo’n 5 minuten zachtjes doorkoken
 6. Giet de mispelmousse in een (of meer) gesteriliseerde pot(ten) en laat het afkoelen voor je de deksel erop doet

De mispelmousse is lekker bij bijvoorbeeld appelgebak, pannenkoeken of op een boterham met roomboter of oude kaas (mijn favoriet!)

Je zal, denk ik, wel even moeten zoeken naar een winkel/kraam waar je de mispel kan kopen, ik heb ze in ieder geval nog nooit ergens te koop gezien. Maar misschien verandert dat wel nu ik de vrucht (her)ken :-)

7

5 Reacties

 1. Tanja

  Leuk dat je aandacht geeft aan het bekende ‘onbekende’
  met de informatie eromheen, helemaal goed om te lezen!

 2. blanca

  Leuke recepten en met vaak persoonlijke en boeiende informatie eromheen !

 3. paulette willemse

  Vroeger had ik een mispelboom in de tuin en ik heb het wel geprobeerd om er iets “lekkers” van te maken met bessen, maar het bleef tamelijk melig helaas.
  Ik zal het nog eens proberen met deze recepten.
  In de Ruiterstraat bij nummer 16 staat een Mispelboom in de voortuin. Daar komen elk jaar wat mensen mispels rapen. Ik heb ze nog nooit in een winkel gezien.

  • Nanja

   Hoi Paulette,
   Op de grotere markten schijn je ze in het seizoen wel te kunnen kopen. En mijn buurvrouw heeft dus ook een flinke boom in de tuin staan! Ben benieuwd of het met dit recept wel wat wordt. Lijkt me een heerlijke toevoeging aan een van je cakes!
   Groetjes,
   Nanja

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!