Ricotta maken

Zelf ricotta maken

Eerder blogde ik al over de veelzijdigheid van ricotta. Nu het recept om eenvoudig zelf ricotta te maken dat ik aantrof in Jamies Magazine.

In dit recept wordt de ricotta niet 2 keer verhit waardoor je het technisch gezien hebt over hüttenkäse, maar wel een met een romige structuur. Je kan de ricotta maken van zowel koe- als geitenmelk.

Je hebt nodig voor 300 gram ricotta

  • 2 liter volle melk van koe of geit
  • 1 tl grof zeezout
  • 100 ml rijstazijn of witte wijnazijn
  • stuk mousseline of kaasdoek

Bereiding

  1. Giet de melk in een grote, diepe steelpan en zet die op middelhoog vuur, voeg het zout toe en roer tot dit is opgelost
  2. Als de melk begint te koken roer deze dan door met een pollepel en voeg de azijn toe
  3. De melk begint dan te stremmen, dit zie je aan de kleine klontjes (wrongel wordt dit genoemd) die naar het oppervlak stijgen
  4. Duw deze met de pollepel voorzichtig naar het midden van de pan om ruimte te maken voor meer wrongel
  5. Zet het vuur uit zodra het mengsel weer begint te koken en leg daarna de deksel op de pan en laat het 15 minuten rusten
  6. Leg ondertussen 2 of 3 lagen kaasdoek of mousseline in een vergiet boven een kom
  7. Neem de deksel van de pan om de stoom te laten ontsnappen
  8. Scheid dan de wrongel en de wei door de stremsels met een schuimspaan uit de pan in de vergiet te scheppen
  9. Laat 15 minuten in het vergiet uitlekken, wikkel daarna de stof rond de kaas en knijp zachtjes om er net zo veel nattigheid uit te laten lopen tot de kaas de gewenste consistentie heeft
  10. Laat de ricotta afkoelen en bewaar in de koelkast. De kaas is circa 2 dagen houdbaar

Echt heel eenvoudig, leuk om te doen en lekker!

4

2 Reacties

  1. marion

    je kent me, ik ben een pietlut, hoewel deze blog niet van nu is, kwam ik hem tegen, (wat je al niet doet als je in bed ligt hahaha), maar technisch gezien is stremsel het ‘spul’ waardoor de melk gaat stremmen, en wat jij eruit wilt scheppen als stremsel is de wrongel….tja :-)

    • Nanja

      Nou dank Marion! Ik zal het aanpassen, I like pietlut namelijk!
      Enne… lig jij in bed? Dat klinkt niet goed!? Sterkte!
      Nanja

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!