Zeekraal

Zeekraal

Ken jij zeekraal?

Zeekraal is een knapperige en beetje zoute groente die bij de zee groeit of wordt geteeld. Z’n zoutige smaak dankt hij uiteraard aan het zilte zeewater. De groente groeit bijvoorbeeld op schorren, dit zijn plekken waar de zee net het vasteland overspoelt.

Zijn uiterlijk laat hij eigenlijk nog het beste omschrijven als een cactus zonder stekels, en dit is dan eigenlijk weer niet zo vreemd als je je realiseert dat het stamt uit een vetplanten familie. In Frankrijk wordt zeekraal ook wel haricot de la mer genoemd :-) .

Zeekraal eten

Rauw zijn de steeltjes natuurlijk op z’n puurst, de ziltige smaak spat er dan van af. Maar je kan zeekraal ook (kort) koken of roerbakken. Bij de bereiding heeft zeekraal eigenlijk geen zout meer nodig.

Zeekraal laat zich door zijn oorsprong heel goed combineren met vis. Een witvisje uit de oven met wat citroen is heerlijk in combinatie met wat zeekraal die je kort bakt in wat olie met een gesnipperd uitje.

Voedingswaarde

Zeekraal is met name rijk aan allerlei mineralen zoals natrium, calcium, magnesium en jodium. Juist dat laatste mineraal maakt zeekraal heel interessant. Steeds meer stemmen gaan op dat mensen met een Westers voedingspatroon makkelijk te weinig jodium binnen krijgen met bijvoorbeeld schildklierklachten tot gevolg.

Uit voorzorg wordt jodium in Nederland dan ook al jaren toegevoegd aan het zout waarmee brood wordt gebakken (bakkerszout). Overigens wordt dit zout niet gebruikt door biologische bakkers waardoor het biologisch brood dus geen jodium bevat. En mensen die meedoen met de trend van het mijden van gluten missen ook de portie jodium uit het brood.

Omdat jodium van nature voorkomt in zeewater, is voedsel dat zijn oorsprong vindt in de zee een belangrijke bron van jodium. Denk hierbij aan zeevis, schaaldieren maar dus ook zeegroentes en zeewieren. Daarnaast zit er van nature ook jodium in zuivelproducten als melk en yoghurt. Voor mensen die een veganistisch dieet volgen en ook geen brood van de reguliere bakker eten zijn zeegroentes en -wieren eigenlijk de enige natuurlijke bron van jodium!

 

8

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!