Recept winterpostelein

Winterpostelein met geroosterde witlof en blauwe kaas

Zoals beloofd in mijn blog over winterpostelein nu een heerlijk recept met deze bijzondere wintergroente. Ik vind het recept op www.lokaalenlekker.nl en ben direct benieuwd naar hoe deze heerlijke smaken combineren.

Dezelfde avond heb ik het nog uitgeprobeerd en voor mij is dit direct een blijvertje geworden. De geroosterde witlof geeft een heerlijk zachte smaak aan deze soms wat bittere groente en het lekkere pitje van de zachte blauwe kaas is onweerstaanbaar! Jammer dat het seizoen van de winterpostelein maar zo kort is :-)

Je hebt nodig voor 4 personen (lunch- of voorgerecht) of 2 personen (hoofdgerecht):

  • 150 gram winterpostelein
  • 200 gram witlof
  • 3 el olijfolie plus wat extra om in te bakken
  • 1 takje rozemarijn (of ┬Ż tl gedroogde rozemarijn)
  • 2 tl honing
  • 100 gr blauwschimmelkaas, ik gebruikte Rochebaron maar een andere kan natuurlijk ook
  • 1 el azijn of citroensap
  • 1 el mosterd

Bereiding

  1. Verwarm de grill voor op circa 225 graden
  2. Snijd de onderkanten van de witlof en halveer de struikjes in de lengte
  3. Verwarm wat olie in een koekenpan en leg hierin de witlof met de platte kant naar beneden
  4. Bak de witlof enkele minuten op hoog vuur (wel even bijblijven)
  5. Leg de witlof met de platte kant naar boven in een vuurvaste schaal en druppel de honing over de witlof
  6. Vijzel de rozemarijnnaaldjes fijn en strooi deze over witlof
  7. Verkruimel de kaas en verdeel deze ook over de witlof
  8. Zet de ovenschaal 10 minuten onder de grill totdat de kaas wat gesmolten is
  9. Verdeel de winterpostelein over de borden
  10. Maak een dressing van olie, azijn, mosterd, peper en zout en schenk deze over de postelein
  11. Leg de warme witlofschuitjes over de salade

Bereidingstijd is circa 20 minuten

Eet smakelijk!

6

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!