Brandnetel

Voorjaarsschoonmaak

Vandaag 1 maart, de meteorologische lente is begonnen en de temperatuur belooft volgende week ook flink omhoog te gaan. Wat een feest!

Wat kijk ik uit naar het voorjaar, de zon niet alleen zien maar ook voelen, de vogels die ‘s ochtends fluiten, ‘s avonds langer licht, alles wordt groener..

Tijdens de kruidenlessen aan Kraaybekerhof maakte ik kennis met de bijzondere eigenschappen van voorjaarskruiden, zoals bijvoorbeeld brandnetel. Deze kruiden bevatten heel veel vitamines en mineralen en hebben een zuiverende werking. Ideale eigenschappen na de lange en donkere winter. De juiste tijd dus voor een grote voorjaarsschoonmaak.

Eerlijk gezegd zou het nooit in mijn hoofd zijn opgekomen om zelf langs de weg brandnetels te gaan plukken en deze te consumeren maar ik denk dat ik mij hier dit jaar toch eens voor ga openstellen :-) . Mensen die mij kennen zullen nu zeker glimlachen…

Aan de interne poets met brandnetel

Brandnetel heeft een enorme geneeskracht, zit boordevol mineralen, zorgt ervoor dat kalk in onze botten kan worden opgenomen en bevordert de opname van vitamine D.

Pluk de mooie en jonge toppen van de brandnetels op een plek waar niet veel vervuiling van bijvoorbeeld verkeer is. En ook al bestaat er (volgens zeggen) een manier om de brandnetel te plukken zonder je eraan te prikken, beveel ik toch aan om handschoenen te dragen :-)

Je kan van de brandnetel bijvoorbeeld soep of stamppot maken. Als de kook er eenmaal over is geweest prikt de brandnetel namelijk niet meer.  Maar je kan een ware schoonmaakkuur met brandnetel houden door de geplukte planten 1 nacht laten weken in koud water en dan dagelijks 1 of meerdere glazen van dit aftreksel te drinken. Wel iedere dag even het water verversen en het blijft zeker een week werkzaam en goed.

Kijk wel uit, want de stof histamine die in brandnetels voorkomt kan zorgen voor irritatie (jeuk). Als je er niet aan gewend bent moet je de brandnetelkuur dus langzaam opbouwen!

Ik laat jullie zeker mijn ervaringen weten, als jullie ook durven dan hoor ik dat graag!

Geniet van de lente!!

2

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!