Suiker

Verstopte suikers

Voor mij was het een aantal jaren geleden echt een eye-opener toen een ‘foodie’ mij vertelde dat in bijna alle producten die je in de supermarkt koopt suiker zit.

Zelfs in hartige producten waarin je de aanwezigheid van suiker eigenlijk helemaal niet verwacht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ketchup, sauzen, soepen en zelfs brood. En vet in light producten wordt vaak vervangen door een suiker, dit zorgt ervoor dat het product smakelijk blijft (alhoewel smakelijk… :-)

Ik heb de indruk dat steeds meer mensen zich bewust worden van de schadelijke effecten van het eten van teveel suiker. Als je op een bewuste manier met je suikerconsumptie wilt omgaan is het wel belangrijk om te weten dat veel producten ‘verstopte’ suikers bevatten met een veelheid aan namen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fructose, dextrose, maltodextrine, glucosefructosestroop, graan(mout)stroop en zo kan ik nog wel even doorgaan. En al deze verstopte suikers zijn net als gewone suiker van invloed op je bloedsuikerspiegel, alhoewel niet allemaal met dezelfde snelheid.

Lees altijd het etiket

Als je wilt weten of er in een bepaald product ‘verstopte’ suikers zitten is het belangrijk dat je het etiket leest. In een eerder blog heb ik een aantal tips gegeven over het lezen van etiketten. Eigenlijk is de allerbeste tip dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van onbewerkte en verse producten en natuurlijk allerlei snoep en koek laat staan.

Een eenvoudig voorbeeld vind ik bijvoorbeeld een tomatensaus. Als je deze kant en klaar koopt bevat deze bijna altijd (veel) suiker terwijl een tomatensaus heel makkelijk en snel zelf te maken is!

Ook biologische producten bevatten overigens vaak verstopte suikers, lees ook bij deze producten dus het etiket! De aanduiding ‘biologisch’ zegt iets over de herkomst van de ingredi├źnten maar niets over de inhoud van het product.

Filmpje

In dit filmpje vind je een aflevering van De Keuringsdienst van Waarde over verstopte suikers. Ze vragen een smaakexpert naar zijn idee over de hoeveelheid suiker in allerlei producten. Zo blijkt er bijvoorbeeld dat een fles ketchup 45(!) suikerklontjes bevat!

http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2012/afleveringen/13-12-2012/extras/suiker_in_verrassende_producten

4

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!