Soep van tomaat met bulgur

Tomatensoep met bulghur

Tomatensoep is altijd goed voor mijn gevoel. In de zomer van verse tomaten, in de winter van tomaten uit blik, eigenlijk net zo smaakvol.

Dit recept komt uit het boek Plenty van Ottolengi, heerlijk gekruid door het mengsel van koriander, komijn en paprikapoeder. Ik heb alleen de griesmeel in zijn recept vervangen door bulghur. Bulghur zijn (meestal) de volkoren korrels van een harde tarwesoort (durum) en wordt gemaakt volgens een eeuwenoud proces. De korrels worden eerst voorgestoomd en daarna gedroogd en gebroken. Wat er overblijft is een goudgeel graanproduct met een korte bereidingstijd en een nootachtige smaak.

Traditioneel wordt bulghur bijvoorbeeld gebruikt in tabouleh, in deze soep is het een lekkere ‘binder’ met een smakelijke bite.

Je hebt nodig voor een flinke pan:

  • 3 el olijfolie
  • 1 flinke ui, fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij, in boogjes gesneden
  • 2 tl gemalen korianderzaad
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl paprikapoeder
  • blaadjes van 2 takjes verse tijm, fijngehakt
  • handje verse koriander, grofgesneden
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • blikje tomatenpuree
  • 2 – 2.5 liter water
  • 200 gram bulghur
  • zout en peper naar smaak

Optioneel:

  • Sap van ½ citroen
  • Griekse yoghurt

Bereiding

  1. Verhit de olie in een soeppan en voeg de ui, bleekselderij, gemalen korianderzaad, gemalen komijnzaad, paprikapoeder, tijm en de helft van de verse koriander toe
  2. Smoor dit op halfhoog vuur een paar minuten
  3. Voeg daarna de tomatenpuree toe en bak dit nog een minuut mee en daarna de gepelde tomaten
  4. Leng de soep na nog een paar minuten aan met het water en breng het aan de kook, laat zo’n 15 minuten pruttelen op zacht vuur
  5. Voeg daarna, terwijl je klopt met een garde, de bulghur toe en laat dan nog 10 minuten koken terwijl je de soep af en toe door roert
  6. Mocht de soep te dik zijn, voeg dan nog wat water toe
  7. Proef en breng op smaak met zout en peper, eventueel citroensap (wel heel lekker)
  8. Nadat je de soep in borden hebt geschept garneren met koriander en eventueel een schep yoghurt

Bulghur is overigens verkrijgbaar in verschillende varianten: van grof tot fijn. Voor deze soep heb ik gekozen voor de fijne variant.

Bereidingstijd is circa 30-35 minuten

Eet smakelijk!

11

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!