Stevia

Stevia: ‘the sweetest plant of the jungle’

Er is op het moment veel te doen rondom stevia, maar wat is stevia nou eigenlijk?

Stevia is een enorm zoet plantje dat ook wel honingkruid wordt genoemd.De zoete smaak dankt stevia aan de steviolglycosiden en deze zijn circa 200-300 keer zo zoet als suiker. In Zuid Amerika wordt het al eeuwen gebruikt als zoetmiddel dat wordt gewonnen uit het blad van de plant.

Natuurlijk of geraffineerd? 
Pas sinds 2011 is de stof steviolglycoside in de EU toegelaten als zoetstof in levensmiddelen. In andere landen zoals Japan en Brazilie wordt stevia gezien als een natuurlijk product en worden de bladeren al eeuwen gebruikt als zoetstof.
Het stevia plantje als geheel is echter nog niet toegestaan om te gebruiken in levensmiddelen. Hiervoor moeten de steviolglycosiden uit het plantje worden gehaald. Dit gebeurt via een ingewikkeld proces. Hiermee zou je kunnen stellen dat stevia eigenlijk ook een geraffineerde zoetstof is net als bijvoorbeeld witte suiker.
Sinds de toelating wordt de Nederlandse markt snel overspoeld met producten waaraan stevia is toegevoegd als zoetmiddel. Het gaat dan met name om frisdrank, ijs, chocolade en snoep. Op deze producten staat vaak dat ze gezoet zijn met stevia, in feite zijn dit dus de steviolglycosiden.

Voordelen ten opzichte van suiker en andere zoetstoffen

Alhoewel deze zoetstof dus ook flink wat bewerkingen ondergaat voor het beschikbaar is als zoetstof heeft het wel degelijk voordelen ten opzichte van suiker en andere zoetstoffen:

 • Stevia heeft een verwaarloosbaar effect op het bloedsuikergehalte
 • De zoetstof heeft geen nadelig effect op het gebit
 • De stof wordt niet opgenomen in ons lichaam en levert daarom ook geen energie (calorieën).

Er worden zelfs geneeskrachtige eigenschappen toebedeeld aan stevia. Het zou een positief effect hebben op een te hoog bloedsuikergehalte waardoor het een effectief middel zou kunnen zijn in het geval van suikerziekte, bloeddrukverlagend zijn, het zou het imuunsysteem versterken en ontstekingsremmend werken.

Hierbij moet worden opgemerkt dat verschillende studies verschillende resultaten opleveren. Aanvullend onderzoek is daarom nodig om de geneeskrachtige werking van stevia te onderbouwen. De toevoeging ‘gezond’ die tegenwoordig op stevia geplakt wordt moet daarom denk ik nog wel met enige terughoudendheid worden ontvangen. En ik zou dan ook niet willen concluderen dat het geen probleem is om de producten gezoet met stevia ongelimiteerd te eten c.q. drinken…

6

5 Reacties

 1. Stien

  Het lijkt mij heeeel moeilijk om te doseren als het 200 keer zoeter is dan suiker , zoniet onmogelijk .
  Wennen we dan niet snel aan de erg zoete smaak , wat op zich weer heel onnatuurlijk is ?

  • Nanja

   Hallo Stien,
   Als je inderdaad de pure stevia gebruikt is het heel voorzichtig doseren. Buiten dat het al snel veel te zoet is, is teveel stevia vanwege de wat bittere nasmaak ook echt niet lekker. Tegenwoordig zijn er ook veel poeders verkrijgbaar die zijn gemengd met een andere stof om doseren makkelijker te maken. Let wel op wat deze andere stof is. Vaak wordt hier maltodextrine voor gebruikt en deze verandert eigenlijk het product volkomen…
   Groeten,
   Nanja

 2. Paul van Groenewoud

  Als Stevia de suiker in onze produkten gaat vervangen, ben ik dan gelijk af van het “surplus” aan calorieën van de suiker of ga ik die calorieën dan op een andere manier tot me nemen?

  • Nanja

   Ja Paul, daar heb je een terecht punt.. Hier zijn interessante onderzoeken naar gedaan met interessante bevindingen. Duidelijk is wel dat de zoete smaak die je binnenkrijgt door het eten of drinken van stevia geen (directe) impact heeft op het bloedsuikergehalte en dus het lichaam niet tevreden stelt als ze deze behoefte wel heeft. Dat zou kunnen leiden tot aanvullende prikkels om suikers te eten waardoor je dat gaat compenseren door het eten van suikerrijke producten. Een 1-op-1 antwoord op je vraag is er dan dus ook niet helaas :-)

 3. Paul

  Hallo Nanja,
  weet je er al produkten op de markt zijn waar de natuurlijke (ongeraffineerde) suikers uit zijn gehaald teneinde een calorie-armer produkt te krijgen en waar Stevia als zoetmaker aan toe is gevoegd?
  Dan zouden we “lekker”bezig zijn!

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!