Spelt

Spelt: hype of supergraan?

Spelt, speltbrood, speltcrackers, speltpasta… Iedereen heeft het tegenwoordig over spelt. Maar wat is spelt nou eigenlijk?

Spelt is een graansoort, net als bijvoorbeeld tarwe, rogge, haver en rijst. Deze granen zijn weer de zaden van verschillende grassoorten.

Granen worden veel gebruikt als basis voor bijvoorbeeld brood, crackers en pasta maar zijn ook in hele of gemalen vormen verkrijgbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ingrediënten van muesli, meel of havermout.

Broodeters

Nederlanders zijn echte ‘broodeters’ en tegenwoordig wordt het grootste deel van ons brood gebakken van tarwe. Maar er wordt in de Westerse wereld inmiddels zoveel tarwe gegeten dat men op zoek is gegaan naar manieren om de opbrengst van de oogst te verhogen en de oogst ook nog eens te realiseren in zo kort mogelijk tijd.

Spelt is een traditionele tarwesoort en wordt daarom ook wel een oergraan genoemd, die ‘eigenwijzer’ is dan andere tarwesoorten omdat spelt zich minder goed laat veredelen en zich dus ook niet laat verleiden tot een hogere opbrengst. Daarnaast kost het meer tijd om spelt te pellen, het kaf laat zich namelijk lastig verwijderen.

Duurder

De lagere opbrengst en de bewerkelijke manier van oogsten zijn meteen al 2 redenen waarom speltproducten vaak duurder zijn dan producten van gewonere graansoorten. Daarnaast heeft ook de toegenomen belangstelling voor spelt geleid tot het stijgen van de prijzen, dat is gewoon een kwestie van vraag en aanbod.

Niet glutenvrij

Een misverstand wat ik vaak hoor is dat spelt geen gluten zou bevatten. Dat is onjuist! Spelt bevat ook gluten. Mensen met een glutenallergie kunnen dus ook geen speltproducten eten.

Toch zijn er steeds meer mensen die geen allergie hebben voor gluten maar die er wel gevoelig op reageren. Zij krijgen bijvoorbeeld last van hun buik en/of darmen na het eten van een traditionele tarweboterham. Een deel van deze mensen ervaren deze klachten niet als zij de tarwe variant vervangen door spelt. De exacte verklaring hiervoor is niet helemaal duidelijk maar het lijkt te maken te hebben met het feit dat het speltgraan minder veredeld is en mogelijk ook omdat spelt een andere glutenstructuur heeft.

In een eerder blog kan je nog meer lezen over gluten.

Hype of supergraan? 

Spelt heeft naar mijn mening wel degelijk voordelen ten opzichte van andere graansoorten, zeker als je het vergelijkt met alle sterk bewerkte (tarwe)producten. Het gevaar van de explosief gestegen belangstelling voor spelt is natuurlijk wel dat ook hier gezocht gaat worden naar manieren om de productie ervan te manipuleren. En uiteindelijk zijn we dan weer terug bij af :-(

Variatie is ook hier het sleutelwoord: kies dus naast de nieuwe speltproducten ook eens voor een andere minder bewerkte graansoort, denk hierbij bijvoorbeeld aan rogge (roggebrood, roggevlokken) of haver (havermout).

6

1 Reactie

  1. Pink

    Ik heb altijd begrepen dat het voordeel van spelt is dat het licht verteerbaar is. De moderne variant van tarwe die wij nu voorgeschoteld krijgen, is door de ver doorgevoerde veredeling, bijna onverteerbaar geworden, en daar zouden wel eens veel meer mensen last van kunnen hebben (opgezwollen buik na een broodmaaltijd),…zonder dat ze het weten.
    Groeten Pink

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!