Speculaas-havermoutkoekjes

Speculaas havermoutkoekjes

Ik hou enorm van koken maar ben heel eerlijk gezegd niet zo’n bakster. Er zit toch vaak veel suiker in de baksels en die probeer ik toch zoveel mogelijk te laten staan. Neemt niet weg dat het heerlijk is om te bakken en de keuken gaat er zo lekker van ruiken.

Dit recept voor speculaas-havermoutkoekjes kreeg ik van klasgenoot Floor en nadat ik ze had geproefd was ik om! Zoals Floor al beloofde zijn ze niet moeilijk om te maken en ze passen helemaal in de decembermaand met de speculaaskruiden.

Oerzoet, havermout en speltmeel

De koekjes zijn naast de rozijnen gezoet met oerzoet, dit is een ongeraffineerde rietsuiker die nog de natuurlijke bestanddelen van het suikerriet bevat, denk hierbij aan mineralen zoals calcium. magnesium, kalium en ijzer. Door de smaak van de nog aanwezige melasse is de smaak van oerzoet wel wat ‘typisch’. Juist in deze melasse zitten de waardevolle voedingsstoffen. In geraffineerde suikers, ook ruw rietsuiker, is juist deze melasse niet meer aanwezig. Uiteraard heeft ook oerzoet een invloed op je bloedsuikerspiegel maar  als je dan toch suiker gebruikt is oerzoet in interessant alternatief.

Tegenwoordig is havermout helemaal hot en wat mij betreft is dat terecht. Hoe lekker is het om de dag te starten met een warme kom met havermout. Lees hier mijn favoriete havermout ontbijt. Maar havermout als ingrediënt voor koek en gebak is natuurlijk ook een idee!

De meel variant in dit koekje is speltmeel, een oergraan dat net als havermout tegenwoordig helemaal hip is. Spelt bevat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, wel gluten maar omdat dit tarweras minder gecultiveerd is dan de normale tarwe valt het bij veel mensen een stuk beter.

De havermout en het speltmeel zijn ook een goede tegenhanger voor de oerzoet, de volheid van deze producten helpt het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel.

Wat heb je nodig (circa 35 – 40 kleine koekjes):

  • 125 gram roomboter, ongezouten en op kamertemperatuur
  • 110 gram oerzoet
  • 1 ei
  • 110 gram speltmeel
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel zout
  • 150 gram havermout
  • 120 gram rozijnen

Bereiding

  1. Klop de boter met het oerzoet tot het goed gemengd is, voeg daarna het ei toe en klopt dit nog een paar minuten tot het ei helemaal is opgenomen en er een gladde massa is ontstaan
  2. Meng in een andere kom het speltmeel, het bakpoeder, de speculaaskruiden, kaneel en het zout en roer dit mengsel vervolgens kort door het boter-oerzoet-ei mengsel
  3. Roer er vervolgens de havermout en de rozijnen door toot het een geheel is
  4. Zet het mengsel minstens een uur  in de koelkast
  5. Verwarm de oven voor op 175 graden en bedek een bakplaat met bakpapier
  6. Rol van het deeg bolletjes ter grootte van ongeveer een walnoot
  7. Leg de bolletjes op de bakplaat en druk ze een klein beetje plat. De koekjes lopen niet veel maar wel iets uit, zorg daarom voor een beetje ruimte tussen de koekjes
  8. Bak de koekjes circa 15-20 minuten. De koekjes zijn gaar als ze een beetje stevig worden en heerlijk beginnen te geuren. Door het afkoelen worden ze nog wat steviger en harder

Speculaaskruiden kan je, zeker in deze tijd van het jaar, kant en klaar kopen, zoals ik heb gedaan, maar er zijn ook makkelijk recepten te vinden om je eigen variant te maken.

Bereidingstijd is circa 30 minuten exclusief 1 uur wachttijd en 20 minuten oventijd

Eet smakelijk!

4

3 Reacties

  1. Marie Vermast

    Ik heb de koekjes gemaakt exact zoals het recept het wou!! Ze waren idd zeer lekker en zoet maar ik zal de volgende keer toch experimenteren met kokosolie ipv boter of de helft de helft. Naar mijn mening maakte de boter de koekjes zwaar….de rest van het gezin had daar wel helemaal geen probleem mee :)

    • Nanja

      Hoi Marie,
      Zoals ik al schreef ben ik nogal onervaren op het bakvlak, ben erg benieuwd naar je ervaring met de kokosolie! Ik zou bijvoorbeeld bang zijn dat het ‘deeg’ te dun wordt. Laat je me het weten??
      Groetjes,
      Nanja

  2. Louise

    Ziet er heerlijk uit.
    Gaat in mijn receptenbestand.

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!