M. Pollan

Sleutel tot een leuker leven in 8 woorden

Vandaag precies een jaar geleden plaatste ik dit stuk als eerste blog op Appels & Bietjes. Vanwege ‘mijn’ verjaardag vandaag dit stuk in de herhaling!

Zie jij door de hoeveelheid, wisselende en tegenstrijdige informatie ook soms door de bomen het (eet)bos niet meer? Michael Pollan concludeert eenvoudig: Eet echt voedsel, niet te veel, vooral planten.

In deze 8 woorden schuilt veel waarheid is inmiddels ook mijn overtuiging.  Maar hoe pas je dit nou in in je dagelijkse leven?

Regels of tips?

In een van zijn boeken geeft hij een berg regels waarvan ik er een aantal nooit meer ben vergeten. Deze tips hebben mij mede geïnspireerd tot het maken van andere en bewustere keuzes:

 • Mijd voedingsproducten die meer dan 5 ingrediënten bevatten. Hoe meer ingrediënten in een voedingsmiddel, hoe intensiever het is bewerkt. Dit is uiteraard wat anders dan een lange ingrediëntenlijst in een recept….
 • In het verlengde van de vorige ligt Mijd voedingsproducten die ingrediënten bevatten die een kind van 5 niet kan uitspreken. Praktisch uitvoerbaar door dus je eigen kleine (of die van de buren) mee te nemen naar de supermarkt.
 • Een Chinees spreekwoord zegt Iets eten wat op 1 poot staat (paddenstoelen en planten) is beter dan iets eten wat op 2 poten staat (gevogelte) wat weer beter is dan iets eten wat op 4 poten staat (koeien, varkens etc). Onduidelijk in deze regel is wel waar de pootloze en zeer gezond beschouwde vis onder valt.
 • De laatste tip in zijn boek Zondig af en toe is natuurlijk ook heel erg waar, want ook dat hoort erbij. Dat is ook de reden waarom ik liever spreek over tips dan over regels :-)

Ook meer lezen?

Michael Pollan is een Amerikaanse journalist en heeft meerdere boeken geschreven, maar degenen die mij in eerste instantie op het “leuker leven door echt eten” spoor hebben gezet zijn ‘ Een pleidooi voor echt eten’ en ‘Een handleiding echt eten.’

 

6

3 Reacties

 1. paulette willemse

  Hai Nanja

  De eerste verjaardag van je blog.
  Proficiat met dit heugelijke feit.
  Ik lees je tips graag en heb ook al een paar keer recepten of delen van recepten klaargemaakt . Sowieso jouw gezondheidstips ter harte genomen. En ik voel me er prima bij!

  Ga vooral zo door!!
  groetjes Paulette

 2. Wilma

  Hoi Nanja, gefeliciteerd met je eerste verjaardag van je blog. Ik lees ze graag, en jouw gezondheid tips uitgeprobeerd, ik voel me er goed bij. Van je recepten hebben we onder protest van mijn man genoten. Hij houdt namelijk niet van aparte gerechten. Dus ga vooral zo door. Groetjes Wilma en Guus.

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!