Schorseneren

Schorseneren: verdriet of verrukkelijk?

Ik vind deze week weer een echte retro-groente in mijn groentetas: de schorseneer. Goed dat de boer een e-mailtje had gestuurd om de inhoud van deze week toe te lichten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik denk dat ik deze zanderige wortel zonder deze informatie niet had herkend…

Zijn uiterlijk verdient inderdaad geen schoonheidsprijs

Maar inmiddels ben ik oud en wijs genoeg om iets of iemand niet direct af te rekenen op zijn uiterlijk en ik besluit de schorseneer een eerlijke kans te geven :-)

De schorseneer wordt ook wel winterasperge, armelui-asperge of keukenmeidenverdriet genoemd. De link naar de asperge blijkt na het schillen van de schorseneer, dan hebben ze inderdaad wel wat weg van asperges. Maar in tegenstelling tot de asperge waarbij je de stengel van de plant eet, eet je bij de schorseneer juist de wortel.

Smaak van oesters?!

Ook wat betreft smaak wordt de schorseneer vaak vergeleken met asperges maar met een meer nootachtige smaak. Regelmatig wordt ook de smaak van artisjok genoemd en zelfs de vergelijking met de smaak van oesters wordt gemaakt!  En oesters vind ik heerlijk en eerlijk gezegd verdienen deze ook echt niet de schoonheidsprijs!

De schorseneer heeft lange tijd te kampen gehad met impopulariteit. Waarschijnlijk doordat het schillen een bewerkelijk en rommelig klusje is. Hieraan dankt de schorseneer ook zijn bijnaam ‘keukenmeidenverdriet’.

Bij het schillen komt een wit kleverig sap vrij die je handen al snel bruin kleurt. Voor een goedkope groente met de smaak van oesters neem ik het lastige schilklusje graag op de koop toe. Alsof oesters zo eenvoudig te openen zijn :-)

Schoonmaken

Tips voor ‘leed vrij’ schillen van de schorseneer lees ik bijvoorbeeld op www.schorseneer.nl (een website die helemaal gewijd is aan de schorseneer!):

  1. Draag keukenhandschoenen
  2. Schrob de schorseneren schoon met een borstel
  3. Schil de schorseneren met een dunschiller
  4. Leg ze direct na het schillen in een pan met water met azijn of citroensap om verkleuren te voorkomen

 Bereiding

Waarschijnlijk door de overeenkomst met de asperge lees ik veel recepten waarin de schorseneer bereid wordt als een asperge. Traditioneel met ham, eieren en hollandaisesaus bijvoorbeeld.Verder vind ik recepten waarin de schorseneer wordt verwerkt in soep en wordt gefrituurd.

In een volgend blog volgt een recept met deze niet zo mooie maar toch zeker intrigerende groente… Ga eens even wat recepten uitproberen.

Tenslotte 

Nog wat weetjes en tips over schorseneren

  • De schorseneer dankt haar naam aan de Italianen, die de groente ‘scorza nera’ noemden hetgeen ‘zwarte schil’ betekent.
  • Als je de schorseneren wilt koken gebruik dan bouillon in plaats van water. Hiervan krijgen ze meer smaak
  • Schorseneren zijn ook rauw (geschild en geraspt of in dunne plakjes) erg smaakvol
  • Schorseneren bevatten inuline, een prebiotica, dat zorgt voor de groei en activiteit van goede bacteriën in de dikke darm
4

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!