pompoen

Pleidooi voor pompoen

De pompoen zien we natuurlijk vooral in de herfst maar tot eind februari is deze groente nog volop verkrijgbaar.

Pompoenen behoren tot dezelfde familie als komkommer, courgette en meloen. Er bestaan veel soorten pompoenen maar de oranje reuzenpompoen wordt als de échte pompoen gezien.

Pompoen is gezond!

Pompoen is een erg gezonde groente, bevat veel voedingsvezels, vitamine B en E en mineralen als ijzer, zink en magnesium. De voedingsvezels hebben een goede invloed op de werking van de darmen en werkt, door de lichte laxerende werking van mannitol, goed bij verstoppingen.

Van sommige pompoensoorten zijn ook de pitten eetbaar. Ook deze pitten zijn erg gezond, bevatten veel meervoudig onverzadigde vetzuren en hebben een hoog eiwitgehalte. Uit de pitten wordt een smakelijke, donkere en nootachtige olie geperst die vanzelfsprekend ook rijk is aan de meervoudig onverzadigde vetten.

Halloween

De reuzenpompoen is ook de typische halloween decoratie en wordt dan uitgehold gebruikt als lampion. Deze traditie stamt uit Ierland en er bestaan veel verhalen over de oorsprong van deze ‘jack-o’-lantern’. Een van de verhalen verteld het verhaal van een smid, Jack:

Op een avond kwam Jack de duivel tegen die hem naar de hel wilde meenemen. Jack wist met een list de duivel in een boom te lokken, en kraste vervolgens een kruisteken in de stam van de boom zodat de duivel de boom niet meer kon verlaten. Pas nadat de duivel Jack had beloofd dat hij nooit naar de hel zou hoeven haalde Jack het kruisteken weg en liet de duivel hem weer vrij.

Toen Jack jaren later stierf mocht hij door zijn slechte levenswandel niet naar de hemel, maar de duivel liet hem uiteraard ook niet binnen in de hel. Sinds die tijd doolt de ziel van Jack rond. De duivel gooide Jack nog wel een gloeiend kooltje achterna toen hij hem wegstuurde bij de hellepoort. Jack stak het kooltje in een knol die hij aan het eten was en kreeg op die manier een lantaarn om zijn weg mee te verlichten. Volgens deze legende is de jack-o’-lantern is vernoemd naar deze Jack.

En nog lekker ook!

Ik vind de pompoen ideaal als basis voor een lekkere en verwarmende soep, het recept voor pompoenwortelsoep met geitenkaas en koriander vind je hier!

 

7

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!