Pesto

Pesto van oregano en basilicum

Zelf pesto maken is heel eenvoudig en het resultaat is veel en veel lekkerder dan de kant en klaar varianten uit de supermarkten.

Het leuke aan het zelf maken van pesto is ook nog eens dat je eindeloos kan variëren met de kruiden die je erin verwerkt. Neem in plaats van de ‘standaard’  basilicum (ook heel lekker hoor) ook eens koriander, daslook of combineer verschillende kruiden, zoals in dit recept een combinatie van basilicum en oregano. 

Heerlijk door een salade, bij een pasta, als smeerseltje op een broodje of bij een stukje gegrild vlees of vis.

Je hebt nodig voor een potje

  • 2 handjes oregano en basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr Parmezaanse kaas of Grana Padano
  • 50g pijnboompitten
  • scheutje balsamico azijn
  • circa 250 ml olijfolie van goede kwaliteit
  • zwarte peper

Bereiding

  1. Doe de blaadjes van de oregano samen met de knoflook, kaas, pijnboompitten en balsamico azijn in een keukenmachine
  2. Pureer tot een gladde massa en voeg al mixend en beetje bij beetje de olijfolie toe totdat de pesto de gewenste dikte heeft bereikt
  3. De aangegeven hoeveelheid olijfolie is een indicatie maar wijk hier gerust vanaf afhankelijk van de door jouw gewenste dikte
  4. Breng op smaak met wat versgemalen peper

Je kan de pesto in de koelkast een paar dagen bewaren. Je verlengt de houdbaarheid van de pesto door de randen van het potje goed schoon te vegen en er na gebruik een laagje olijfolie op te gieten.

Eet smakelijk!

8

3 Reacties

  1. Wilma

    Toevallig kocht ik bij AH een potje pesto en dacht bij mezelf eigenlijk moet je het zelf kunnen maken. Fijn het recept van jouw , ik ga het zeker uitproberen. Bedankt Nanja.

    • Nanja

      Hoi Wilma,

      Het is zelfs zo dat de kwaliteit van de pesto’s die je kant en klaar koopt nogal eens te wensen overlaat. Er worden bijvoorbeeld goedkope ingrediënten gebruikt en er worden allerlei geur- en smaakstoffen toegevoegd. Kijk maar eens op: https://www.foodwatch.nl/pers/persberichten/01__2010/bertolli_ontmaskerd/index_nl.html
      Zoals je ziet is zelf maken enorm eenvoudig en veel en veel lekkerder! Laat je weten of het is gelukt en wat je ervan vond?

      Groetjes,
      Nanja

  2. Wilma

    Hoi Nanja, de pesto is gelukt, maar de oregano overheerst. Jammer een foutje ik heb er teveel ingedaan. Ondanks mijn fout is het toch wel lekker . Dus smullen maar. Groetjes Wilma.

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!