Smeersels

Paté van rode biet met sinaasappel en roomkaas

Ik ben dol op anders dan anders beleg voor op brood of een cracker. Gemakshalve noem ik dit ook wel ‘smeerseltjes’. Op de foto staan drie nieuwe die ik recent heb gemaakt voor het Proeflokaal festival in mijn woonplaats Zaltbommel.

Vanwege het grote succes onder de bezoekers van het festival plaats ik de recepten voor alle drie de smeersels!  En omdat over smaak niet valt te twisten, had iedereen wel een voorkeur maar geen één kwam uit de bus als echte winnaar :-)

Vandaag begin ik dan maar met mijn eigen favoriet van de drie: de paté van rode biet met sinaasappel en roomkaas. Alleen de kleur is al fantastisch vind ik en de zoete smaak die de sinaasappel eraan geeft is heel verrassend. Op de foto is dit dus het smeerseltje aan de linkerkant van het bord.

Je hebt nodig voor een flinke portie:

 • 500 gram rode bieten, geschild en in parten gesneden
 • 2 el olijfolie
 • 2 tl komijnpoeder
 • 1 biologische sinaasappel
 • 200 gram verse roomkaas
 • 2 tl mierikswortelsaus
 • 100 gram walnoten, grof gehakt
 • zout en peper

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op circa 200 graden
 2. Doe de bietenparten in een ovenschaal en verdeel de olijfolie, de komijn en wat zout en peper erover. Zorg dat de olie en de kruiden goed worden gemengd met de bieten
 3. Rooster de bieten in circa 45 minuten gaar in de oven. Ze zijn gaar als je er met een vork makkelijk in kan prikken. Laat de bieten vervolgens even afkoelen
 4. Schaaf sliertjes van de schil van de sinaasappel met een zesteur en pers deze vervolgens uit
 5. Doe de bieten met de sinaasappelsschil en het -sap in een keukenmachine en maal tot de bieten fijn zijn
 6. Voeg er vervolgens de roomkaas en de mierikswortelsaus aan toe en meng het geheel weer goed. Proef en breng op smaak met zout en peper
 7. Doe het mengsel in een schaal en voeg de walnoten toe

Garneer eventueel nog met een halve walnoot (staat mooi!) en serveer met brood of toast zoals ik heb gedaan bij het Proeflokaal festival maar je kan de bietenpate ook onderdeel laten zijn van een salade.

Inspiratie voor dit recept heb ik uit een magazine van Waitrose, een mooie supermarkt die ik tijdens mijn vakantie van dit jaar in Engeland heb ontdekt.

Bereidingstijd: circa 1 uur, waarvan 45 minuten oventijd

Eet smakelijk!

 

5

4 Reacties

 1. Suzanne van den Heuvel

  Hoi Nanja,

  ik heb nog zoveel bieten in de tuin. Dit recept is weer een mooie aanvulling aan mijn bietenrecepteneparade. Ik ga hem deze week maken. Ik ben benieuwd naar de andere twee. Food Festival Delft vorige week was ook heel geslaagd. Naast de groene kookacademie maakte te eigenaresse van http://laihlaihskruiden.nl
  waanzinnig mooi uitziende taarten. Helaas mocht ik alleen mijn ogen de kost geven, omdat ik midden in de Sugar Challenge zit. Dus die bietenspread van jou is super voor mijn suikervrijeperiode.

  groetjes Suzanne

  • Nanja

   Hoi Suzanne,
   Wat een heerlijke inspiratiebronnen zijn die food festivals hè? Hoop dat de bietenpate (en de andere smeersels) je helpen bij het volbrengen van je Sugar Challenge!
   Groetjes,
   Nanja

 2. paulette willemse

  Ziet er heerlijk uit, Nanja.
  Ik ga het snel uitproberen.

  Kun je dit smeerseltje ook invriezen als je over hebt?

  • Nanja

   Hoi Paulette,
   Ik zou het niet met zekerheid durven zeggen. In principe lijkt me er geen bezwaar tegen te bestaan dus misschien gewoon een keer uitproberen? Je kan de paté overigens best een paar dagen in de koelkast bewaren hoor!
   Groetjes,
   Nanja

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!