Smeersels

Oosterse spread van rode linzen en kokos

Eerder vertelde ik al over mijn deelname aan het Proeflokaal Festival dat eind september in Zaltbommel werd gehouden. Één van de recepten die ik daar maakte was deze oosterse spread van rode linzen en kokos. Heerlijk voor op brood, zeker als het een lekker stevig brood is.

Ondanks het feit dat er een uitgesproken, best pittige smaak zit aan deze spread waren de reacties toch bijna allemaal positief. De pittige smaak komt van het Oosterse kruidenmengsel dat geroosterd wordt in een koekenpan waardoor de smaken nog meer uitgesproken worden. De toevoeging van de kokosmelk maakt het vervolgens net weer even wat zachter. Op de foto is dit die in het midden ligt.

Je hebt nodig voor een flinke portie

  • 50 gram rode linzen
  • 50 gram ui, gesnipperd
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl garam masala
  • ½ tl kardemompoeder
  • ½ tl kurkumapoeder
  • 3-4 tl olie, bijvoorbeeld kokosolie maar olijfolie kan ook prima
  • scheutje kokosmelk
  • sap van 1 limoen
  • zout en peper
  • eventueel wat geraspte kokos voor de garnering

Bereiding

  1. Kook de linzen gaar in ongeveer 15 minuten. Kijk uit dat je ze niet té gaar kookt, dan wordt het al snel ‘pap’
  2. Bak de uien in 1 tl olie zacht en glazig en laat ze daarna wat afkoelen
  3. Meng de kruiden en rooster deze in 1 tl olie op een laag vuur in een paar minuten tot de geuren vrijkomen
  4. Meng de linzen, uien en kruiden in de kom van een keukenmachine en voeg hieraan nog 1 tl olie, de kokosmelk, limoensap en peper en zout aan toe en meng het geheel tot het een egale massa is
  5. Als het geheel te dik is kan je er nog wat kokosmelk aan toevoegen
  6. Garneer eventueel met wat geraspte kokos

Als je geen keukenmachine hebt dan volstaat een staafmixer ook.

Weetje

Linzen zijn rijk aan eiwitten maar de kwaliteit van deze eiwitten voor de mens is maar matig omdat de eiwitten uit peulvruchten een specifiek aminozuur missen. Door peulvruchten te combineren met granen (dus in dit geval het brood) wordt de kwaliteit van het eiwit verbeterd.

Bereidingstijd is circa 25 minuten

Eet smakelijk!

7

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!