melanzana parmigiano

Melanzana Parmigiano

Letterlijk vertaald is dit: aubergine met parmezaan, een soort lasagne van aubergine maar dan zonder deeg.

Dit recept maak ik heel regelmatig en ik oogst er bij tafelgenoten altijd succes mee. Niet direct een heel slank gerecht door de mozzarella en de parmezaanse kaas maar wel een heel puur gerecht met een flinke portie groente, zeker als je er ook een frisse salade bij serveert.

Aubergines mag je overigens niet rauw eten. De solanine die in de aubergine (en andere leden van de nachtschadefamilie) voorkomt kan klachten veroorzaken. Door verhitting daalt het solanine gehalte.

De Engelse naam voor Aubergine is ‘eggplant’, deze naam zou zijn oorsprong vinden in het feit dat oude rassen van deze plant geel of wit waren en daardoor deden denken aan eieren van kippen of ganzen.

Je hebt nodig voor 4 personen

  • 2 aubergines, in de lengte in plakken gesneden van circa 1 cm dik
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 bol mozzarella, in dunne plakjes
  • 200 gr parmezaanse kaas
  • verse basilicum in stukjes gescheurd
  • olijfolie
  • 1 el gedroogde italiaanse kruiden
  • 1 tl paprikapoeder
  • zout en peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op circa 180 graden (daarna verhogen naar 220 graden)
  2. Leg de aubergineplakken op een ovenplaat en laat ze in 10-15 minuten wat uitdrogen
  3. Doe de tomaatblokjes in een kom en maak ze fijn met een staafmixer
  4. Voeg de kruiden toe aan de tomatenmoes
  5. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en vul de schaal met steeds een laag tomatenmoes, een laag aubergine, plakjes mozzarella en verse basilicum
  6. Eindig met een laag tomatenmoes en verdeel hier de parmezaanse kaas over
  7. Bak de aubergineschotel circa 20-25 minuten in een oven van 220 graden

Serveer er een simpele groene salade bij van bijvoorbeeld veldsla, tomaat en rode ui.

Snijd de aubergine niet te lang voor gebruik want het vruchtvlees kleurt snel bruin. Het laten uitdrogen van de aubergine heeft als doel om de bittere smaak wat te verminderen. Veelal wordt dit gedaan door de aubergineplakken te bestrooien met zout en de plakken dan een tijd te laten staan, daarna moet je de plakken dan afspoelen en drogen. Ik vind het een stuk makkelijker om dit in de oven te doen!

Je kan de schotel overigens makkelijk van te voren maken.

Bereidingstijd is circa 40  minuten inclusief de oventijd

Eet smakelijk!

6

3 Reacties

  1. Lukie

    Laatst gemaakt en gegeten.
    Een Lasagne van aubergine, tomaat, mozzarella en kaas.

    Makkelijk te maken en heeeeerlijk.

    Weer eens iets anders.

  2. Magritha

    Zou je in plaats va aubergine ook courget kunnen gebruiken?

    • Nanja

      Hoi Margritha,
      In veel gerechten is aubergine goed te vervangen door courgette maar ik denk dat het dit recept minder geschikt is. De vlezigheid van de aubergine geeft een lekkere bite aan de ovenschotel, dit effect zal je met courgette niet bereiken. Mocht je het proberen ben ik benieuwd naar het resultaat!
      Nanja

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!