Zuppa caprese

Italiaanse tomatensoep caprese

In mijn koelkast vond ik gisteren nog een bolletje buffel mozzarella die over de datum dreigde te gaan en vond op de website van Jamie dit recept voor deze ‘Zuppa Caprese’. Een schot in de roos, want vanwege een afspraak die avond was ik al van plan een soepje te gaan maken!

Iedereen kent waarschijnlijk wel de insalata caprese. Het kleurige Italiaanse voorgerecht van tomaat, mozzarella en basilicum en dat zijn dan ook direct de belangrijkste ingredi├źnten van deze soep.

Caprese betekent zoveel als ‘in de stijl van Capri’, het Italiaanse eiland in de baai van Napels.

Je hebt nodig voor een flinke pan soep

  • 1 kilo tomaten
  • 4 zongedroogde tomaatjes in olie, uitgelekt
  • 1 bolletje knoflook, horizontaal doormidden gesneden
  • flinke hand basilicumblaadjes
  • 2 bolletjes buffelmozzarella
  • olijfolie
  • 1.5 el rode wijnazijn
  • peper, zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Verdeel de tomaten en de knoflook over een ovenschaal en rooster ze circa een half uur tot de tomaten zijn gebarsten
  3. Knijp de knoflookpuree uit de bolletjes en pureer de knoflook met de tomaten, basilicum (paar blaadjes achterhouden), azijn en 3 el olijfolie met de staafmixer
  4. Verdun de soep indien nodig met een beetje water en warm de soep langzaam door
  5. Maak de soep op smaak met zout en peper
  6. Schep de soep in soepborden en garneer met in stukjes gescheurde mozzarella, de overgebleven basilicum en een scheutje olijfolie

Lekker met bijvoorbeeld een paar sneetjes ciabatta

Jamie voegt ook nog basterdsuiker aan het recept toe. Deze heb ik weggelaten omdat ik bij voorkeur zo weinig mogelijk gebruik maak van suiker.

Bereidingstijd is circa 45 minuten waarvan 30 minuten oventijd.

Eet smakelijk!

6

1 Reactie

  1. Lenka

    Klinkt erg lekker!!

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!