Feta

Ik ben toch feta fan!

Vorige week gaf ik het lekkere en succes-verzekerd-recept van gevulde flespompoen. Een van de ingrediënten van dit recept is feta, iets waarvan ik eigenlijk niet zo’n fan was. Met nadruk op wàs….

Tot voor kort kende ik feta vooral van de voorverpakte, harde witte plakken of van de in olie geconserveerde blokjes. De wat wrange, zoutige smaak van deze feta’s heeft mij nooit echt aangesproken. Tot ik nog niet zo lang geleden bij de Marrokaanse winkel bij mij in de stad ‘andere’ feta ontdekte. Minder compact, zachter van structuur en vooral ook veel aangenamer van smaak. …een nieuwe feta fan was geboren :-)

En een fan wil meer weten over dat waar hij of zij fan van is, daarom in dit blog van alles over feta!

Oorsprong en eigenschappen van feta

Ondanks dat feta van oorspong een Grieks product is, komt het woord ‘feta’ uit het Italiaans en betekent het ‘plak’. De Grieken zien hun feta als cultureel erfgoed en sinds 2002 is in de wet vastgelegd dat alleen kaas die geproduceerd is in bepaalde gebieden in Griekenland én die gemaakt is van schapenmelk of een mengsel van schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk ‘feta’ mag heten.

Ik lees dat sinds deze wetgeving veel andere producenten in de problemen kwamen en nu hun ‘feta’ vaak witte kaas of mediterrane kaasblokjes noemen. Dat zijn in ieder geval de varianten die ik niet zo lekker vind!

Feta bevat gemiddeld zo’n 45% vet en wordt altijd in een zoutoplossing bewaard. Deze conserveert de kaas. Als de feta uit de zoutoplossing wordt gehaald, droogt deze snel uit.

Griekse kaaskoppen

Nederlanders hebben de naam kaaskoppen te zijn. Echter, de Grieken verslaan ons moeiteloos! Grieken eten namelijk per persoon 30 kilo kaas per jaar, waarvan 10 kilo feta. Tegenover 17 kilo kaas per Nederlander!

Feta fan proverij

Nadat ik veel over feta heb gelezen besluit ik om de komende tijd op verschillende plaatsen een stukje feta te kopen en de verschillende smaken en texturen eens aan een kritisch maar vooral ook smaakvolle test te onderwerpen :-) !

 

 

4

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!