Hummus

Holy hummus!

Hummus is een pasta op basis van kikkererwten en komt van oorsprong uit het Midden-Oosten. Zo langzamerhand verovert het lekkere dipje ook ons eigen land.

Hummus is daarom kant en klaar verkrijgbaar maar veel en veel lekkerder als je het zelf maakt! En dat is werkelijk zo eenvoudig dat ik je zou willen uitdagen het eens te proberen.

Heerlijk als groentedip maar ook heerlijk als beleg voor op een boterham of een rijstwafel.

Hieronder een heel eenvoudig basisrecept voor hummus:

Je hebt nodig voor een lekker voorraadje

  • 200 gram gare kikkererwten
  • 3 el (witte) tahin (pasta op basis van sesamzaadjes, verkrijgbaar bij natuurwinkels)
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el olijfolie
  • sap van ½ citroen
  • ½ dl water
  • peper, zout

Optioneel (maar wel erg lekker!):

  • handje verse korianderblaadjes
  • 1 el paprikapoeder

Bereiding

  1. Meng alle ingredienten en pureer ze in een keukenmachine of met de staafmixer
  2. De smaak van de humus wordt lekkerder en intenser door deze een halve dag in te laten trekken
  3. Proef daarna en breng eventueel nog extra op smaak

Als je het web afstruint naar recepten voor humus kom je enorm veel verschillende varianten tegen. Maar ook heel veel verschillende meningen over wat nu juist wel en wat helemaal niet in het perfecte hummus recept hoort. Ook zijn er talloze varianten te maken op het basisrecept door andere kruiden of groenten toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gekookte bietjes of geroosterde paprika.

Zelf vind ik kikkererwten die je gedroogd koopt en zelf weekt altijd veel lekkerder dan de kant en klare varianten uit pot of blik. De variant uit pot of blik zijn vaak melig en hebben minder bite en juist dat vind ik er zo lekker aan. Voor dit recept merk ik dat het minder van belang is omdat je er toch een pasta van draait. Varieer hier zelf ook eens mee en proef!

De zelfgemaakte hummus kan je in een goed afgesloten bakje een dag of 5 goed houden in je koelkast. Als je dat lukt :-)

4

2 Reacties

  1. Henk

    Maak ik vaak.

  2. Naomi de Jong

    Inderdaad heerlijk en heel erg gezond. Mijn ‘alltimes favoriete’ (heb ook op mijn blog staan)…
    Tahin kan je overigens tegenwoordig ook op de AH vinden.

    Hele leuke site heb jij overigens!

    Groetjes, Naomi de Jong

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!