Walnoten

Het is walnotentijd!

Hoe bijzonder is het dat sommige voedingsmiddelen met hun uiterlijk ons vertellen waar ze goed voor zijn?!? Met een mooi woord heet dit de signatuurleer.

Neem nou de walnoot, deze lijkt toch sprekend op onze hersenen! En de dop zou je ook nog met een schedel kunnen vergelijken. De walnoot ‘verraadt’ daarmee dat ze goed zijn voor deze hersenen, met name vanwege het hoge gehalte aan omega-3 vetzuren en het mineraal magnesium in de walnoot.

Op dit moment laten de walnootbomen massaal hun vruchten vallen, dus nu is de tijd om er volop van te profiteren. Aan de boom wordt de walnoot omhuld door een groenige bast die openbarst en waaruit dan de noot tevoorschijn komt.

Supergezond nootje

Walnoten bevatten naast de onverzadigde vetten en magnesium ook veel andere mineralen zoals koper, calcium en mangaan. Door de hoeveelheid omega-3 vetten zijn walnoten een goed alternatief voor de aanbevolen vette vis.

Onderzoeken tonen ook aan dat walnoten kampioen zijn in het verlagen van cholesterol. Grappig, terwijl ze toch ook een hele vette noot zijn. Hieruit blijkt maar weer eens dat het ene vet het andere niet is en dat vette voeding niet per definitie slecht is voor onze gezondheid en ons cholesterolgehalte…

Andere ziektes die je zou bestrijden als je regelmatig walnoten eet zijn bijvoorbeeld depressie, dementie en hart- een vaatziektes.

Gebruik

Walnoten zijn heerlijk uit het vuistje, het kraken is een heerlijk rustgevende bezigheid. Maar ook in een salade of een pasta smaken ze heerlijk. Voor een salade rooster ik ze vaak even in een droge koekenpan, de smaak wordt dan nog wat intenser.

3

1 Reactie

  1. Bas

    Leuk artikel maarre…wat moeten we voor onze hersenen eten als het walnootseizoen voorbij is..?

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!