Volkskrant

Herkenbare verwarring

In de Volkskrant van vandaag staan een aantal artikelen over voeding, eten, voedingsboeken en -goeroes. Doordat mijn belangstelling voor dit onderwerp inmiddels bekend is bij mijn familie en vrienden krijg ik vanochtend vroeg al een sms om toch vooral de Volkskrant van vandaag in huis te halen. Mijn nieuwsgierigheid wint het van de regen en ik haal de Volkskrant.

Ik zie dat een van de artikelen in de speciale bijlage het ‘dagboek  van een gezondheidstrendvolger’ is. In dit dagboek van journaliste Wilma de Rek passeren 3 boeken en de daarin beschreven voedingsadviezen de revue. Mijn aandacht is getrokken…

Terwijl ik het artikel eerst even vluchtig scan krijg ik al een glimlach op mijn gezicht. Inderdaad ook allemaal boeken die ik gelezen heb. En waaruit ik zeker veel inspiratie heb gehaald maar die mij ook regelmatig in flinke verwarring hebben gebracht. Herkenbare verwarring, want deze lees ik ook bij Wilma :-)

Iedere voedingsgoeroe heeft zijn eigen ideeën en visie, dat vind ik logisch en daar heb ik ook geen probleem mee. Deels komt dit ook voort uit het feit dat er over voeding en het effect van voeding op ons lichaam en onze gezondheid nog maar weinig bekend is en dat er met de tijd steeds nieuwe inzichten ontstaan.  De echte verwarring ontstaat echter op het moment dat er in twee visies, die allebei van recente datum zijn en beide verkondigd worden door 2 jonge artsen, er standpunten en daarmee adviezen worden gegeven die elkaar volledig tegenspreken. Wie en wat kan je dan nog geloven? En bij mij breidt de twijfel zich dan ook uit naar andere standpunten die nu nog niet worden tegengesproken maar wie weet morgen of volgende maand?

Wat is wijsheid? Mijn wijsheid is dat je zelf moet blijven nadenken en niet klakkeloos extreme voedingsadviezen moet aannemen. Ga na wat voor jezelf goed voelt en experimenteer (als je daar belangstelling voor hebt) met de verschillende adviezen die je leest in deze boeken. Uiteindelijk is je eigen lichaam degene die je gaat vertellen wat er wel en wat er niet werkt voor jou!

Wil jij van gedachten wisselen over hoe, wat en waar voor jou werkt? Ik wil je graag helpen hierbij. Mail mij of bel mij op 06-4675 3072

En voor degenen die geïnteresseerd zijn in de boeken waar het artikel in de Volkskrant over gaat:

  • Amber Albarda – Eet jezelf mooi, slank en gelukkig
  • Kris Verburgh – De voedselzandloper
  • Richard de Leth – OERsterk

 

5

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!