Gluten

Gluten?

Tot een paar jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord, laat staan dat ik wist wat het was: gluten.

Toch is dit een onderwerp waar je de laatste jaren meer en meer over hoort. Vandaag dus een lesje gluten: gluten is een Latijns woord dat lijm betekent (denk ook aan het Engelse ‘glue’).

Wat zijn gluten? 

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in bepaalde granen: tarwe, rogge en gerst. Gluten komen dus ook voor in producten die van deze granen gemaakt worden zoals brood, crackers, pasta, koek en pizza. Ook in producten waar je het niet direct in zou verwachten kunnen gluten voorkomen, bijvoorbeeld in soepen, sauzen en snoep. Tegenwoordig kom je steeds vaker ook spelt en kamut tegen als granen, dit zijn oude tarwerassen en bevatten daarmee ook gluten.

Rijst, mais, gierst en haver bevatten geen gluten, net zoals de pseudo granen quinoa, amaranth, boekweit en teff. Tot voor kort was haver niet gegarandeerd glutenvrij vanwege besmettingsgevaar (bijvoorbeeld in maalderijen en bakkerijen) maar inmiddels bestaat er gecertificeerde glutenvrije haver.

De soort en de hoeveelheid gluten in een bepaald graan bepalen de bakeigenschappen zoals de manier van rijzen en de luchtigheid van bijvoorbeeld brood.

Glutenintolerantie 

Ongeveer 1 op de 200 mensen in Nederland hebben een glutenintoleratie die coeliakie (seu-lia-kie) heet. Deze mensen kunnen niet tegen gluten en moeten daarom levenslang een glutenvrij dieet volgen.

Bij mensen met coeliakie zorgen de gluten voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm waardoor de darm niet goed kan functioneren en voedingsstoffen niet goed kunnen worden opgenomen.

De ziekteverschijnselen verschillen per persoon en zijn niet altijd makkelijk te herleiden naar maag- en darmklachten waardoor het soms lang duurt voordat de juiste diagnose wordt gesteld.

Glutenvrij dieet ook voor niet coeliakie patienten een trend?

Het lijkt alsof er een beweging gaande is waarbij mensen die gewoon tegen gluten kunnen deze toch willen uitbannen. De achtergrond hiervoor is dat dit zou helpen bij afvallen maar ook omdat dit gezonder zou zijn.

De vraag is echter of dit waar is…

Onderzoek wijst uit dat de glutenvrije producten die nu als paddenstoelen opduiken dan wel geen gluten bevatten maar dat deze met name vervangen zijn door vetten (soms tot 5 keer meer vet dan in het originele product) hetgeen het verliezen van gewicht in de weg zou kunnen staan…

En wat betreft de gezondheidsclaim heb ik ook mijn sterke twijfels. Volle granen zijn erg gezond, leveren veel voedingsvezels en andere waardevolle stoffen.

Ook hier denk ik weer dat variatie het beste advies is! En er valt gelukkig genoeg te variëren!

4

3 Reacties

 1. Amy

  Hoi,
  uit welk onderzoek blijkt dat er meer vetten zit in glutenvrije producten?
  En over wat voor producten spreek je dan?
  Gr. Amy

  • Nanja

   Beste Amy,
   Het onderzoek is uitgevoerd door de British Dietetic Association. Let wel, hierbij gaat het voornamelijk om producten die van oorsprong gluten bevatten en die glutenvrij gemaakt zijn. Dit ingrediënt moet ergens door vervangen worden. Voor producten die van oorsprong al glutenvrij zijn geldt dit niet. Door de toegenomen belangstelling voor glutenvrij worden er steeds meer producten glutenvrij gemaakt.
   Groeten,
   Nanja

 2. Wilma

  Hoi Nan, toevallig ken in iemand die een glutenintoleratie heeft. Ze heeft een vervelend jaar gehad, werd erg mager. Gelukkig gingen ze verder onderzoeken . Nu is ze op dieet , in veel artikelen zitten gluten . In het begin is het moeilijk om uit te zoeken waar het wel en niet in zit. Nu is ze weer opgeknapt. Groetjes Wilma.

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!