Granaatappel

Gezonde granaatappel!

De granaatappel is geen product van Nederlandse bodem en ook nog niet echt ingeburgerd in ons landje. Maar als je nog niet bekend bent met dit bijzondere vruchtje loont het zeker de moeite om de kennismaking eens aan te gaan!

De granaatappel is ongeveer zo groot als een flinke sinaasappel en daarom zou je ook niet direct vermoeden dat hij tot de familie van de bessen behoort. Ze komen van oorsprong uit Iran en groeien aan grote, hoge bomen.

Symbool van vruchtbaarheid

Als je de vrucht opensnijdt zie je een enorme hoeveelheid rood/roze, wat doorzichtige vruchtjes met ieder een eetbaar pitje, die in compartimenten gescheiden worden door witte vliesjes. De vruchtjes zijn prachtig en ik verbaas mij altijd weer over de enorme hoeveelheid die je in een granaatappel aantreft.

Granaatappels worden in veel culturen gezien als een symbool van vruchtbaarheid. Dit kan eigenlijk heel eenvoudig worden uitgelegd aan de hand van de signatuurleer waar ik al eerder over blogde. Binnen de signatuurleer worden uiterlijke kenmerken van planten en vruchten gelinkt aan delen van het menselijke lichaam waarop deze een positieve werking hebben. De ontelbare vruchtjes die een granaatappel telt, kunnen met een beetje fantasie worden gelinkt aan vruchtbaarheid; de ene appel brengt immers vele vruchten voor waaruit weer nieuw leven kan ontstaan.

Grenadine

Lang voordat ik bekend werd met de granaatappel als vrucht dronk ik als klein meisje al grenadine. Pas veel later kwam ik er achter dat grenadine oorspronkelijk  werd gemaakt van het sap van de granaatappel. Op wikipedia lees ik dat grenadine lange tijd de algemene benaming voor allerlei siropen is geweest, zoals we die nu aanduiden met limonade. Of de grenadine die ik vroeger dronk van de granaatappel werd gemaakt valt dus nog te betwijfelen :-) .

Gezonde bommetjes

Hoe klein de vruchtjes van de granaatappel ook zijn, het zijn wel echte gezondheidsboosters. De vruchtjes zijn rijk aan vitamine C en bevatten veel mineralen zoals kalium, calcium en magnesium.

Daarnaast bevatten granaatappels veel polyfenolen, dit zijn anti-oxidanten die ons beschermen tegen allerlei stoffen die wie in onze maatschappij dagelijks binnen krijgen. Deze stoffen worden vrije radicalen genoemd.

Wat kan je er mee? 

Uiteraard kan je het sap van de granaatappel drinken door de vrucht uit te persen. Het sap kan je mengen met andere sappen of toevoegen aan een smoothie. Lekkerder vind ik het om de pitjes te eten.

Het ‘ontleden’ van de granaatappel tot zijn pitjes is wel een interessant karweitje..  De eerste keer zat mijn witte (!) bloes onder de rode spetters die je er in de was niet makkelijk uit krijgt. Tegenwoordig doe ik dus standaard een schort voor als ik aan de klus begin. De pitjes zijn heerlijk ‘uit het vuistje’ of als onderdeel van je ontbijt, meng het bijvoorbeeld met je muesli door je yoghurt.

Ik lees ook steeds vaker recepten waarin de pitjes worden gebruikt in salades of zelfs in warme gerechten, bijvoorbeeld met couscous. Dit avontuur ben ik nog niet aangegaan maar ik kan me goed voorstellen dat het heerlijk kan zijn! Ik houd mij aanbevolen voor lekkere en nieuwe recepten! Als ze bevallen krijgen ze uiteraard een welverdiend plekje op mijn blog!

5

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!