Flespompoen

Gevulde flespompoen

Al eerder plaatste ik recepten met pompoen in de hoofdrol. Niet zo verwonderlijk, pompoenen zijn lekker, veelzijdig, decoratief en ook nog eens heel gezond! En juist in dit jaargetijde is de pompoen in alle soorten, vormen en maten te verkrijgen!

Verder ben ik ook echt een fan van het vullen van groenten, goed voor te bereiden en dan op het door mij gewenste moment af te maken in de oven zonder dat dit nog veel tijd kost. De basis van dit recept vond ik in een van de boeken van Amber Albarda. Ik heb het naar eigen smaak en inzicht wat aangepast zodat het nu voor jong en oud een volledig hoofdgerecht is. Eenvoudig om te maken maar een verrassing door de verschillende smaken die heerlijk combineren.

Je hebt nodig voor 2 personen

  • 1 flespompoen, in de lengte gehalveerd en de pitjes verwijderd
  • 100 gr zilvervliesrijst, gekookt
  • 1 rode ui, grof gesneden
  • ½ rode peper, zonder zaadjes en in kleine ringetjes gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijn gesneden
  • 100 gr zachte feta
  • 30 gr pijnboompitten, al even geroosterd in een droge koekenpan
  • handje verse munt, grof gesneden
  • 1-2 el olijfolie
  • zout, peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 gr
  2. Snijd en/of schep het vruchtvlees uit de pompoenhelften tot je ongeveer ½ – 1 cm vruchtvlees overhoudt aan de randen en snij dan het vruchtvlees in blokjes
  3. Leg de uitgeholde pompoenhelften op een bakplaat, bestrooi met zout, peper en druppel de helft van de olijfolie over de pompoenen
  4. Rooster de pompoenen in circa 45 minuten
  5. Verhit ondertussen de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui en de pompoen circa 10 minuten, voeg na een paar minuten de knoflook en de rode peper toe
  6. Meng de rijst door het mengsel en schep het daarna in de geroosterde pompoenhelften en druk het een beetje aan, verdeel er daarna de feta en de geroosterde pijnboompitten over
  7. Rooster de pompoen daarna nog 10-15 minuten in de oven tot de feta gesmolten is
  8. Verdeel tenslotte de gesneden verse munt over de pompoenen en dien op

Bereidingstijd circa 75 minuten waarvan 60 minuten oventijd

Eet smakelijk!

6

10 Reacties

  1. Frans & Lukie

    Ziet er lekker uit. Boodschappenbriefje voor vanavond ligt al klaar.
    Ik laat je weten of dit ( zoals gisteren de walnotensalade ) weer zo,n toppertje is.

  2. Nienke Trommelen

    Hoi Nanja,

    Kan ik dit gerecht ook overdag voorbereiden en helemaal klaarzetten en als de gasten komen nog even terug de over in doen met de kaas erop?

    Nienke

    • Nanja

      Hoi Nienke,

      Dat kan zeker! Zou voor je het weer in de oven schuift er inderdaad pas de kaas en de pijnboompitten over verdelen. Misschien iets langer nodig dan in de oven omdat de ingrediënten afgekoeld zijn.

      Succes!

      Nanja

  3. Frans & Lukie

    Ik gebruikte een mooi dikke flespompoen die van onder tot boven nagenoeg even dik was. Uithollen ging prima met de “meloenbolletjes” schep. Resultaat was een heerlijk gerecht.
    Inmiddels op de markt weer een nieuwe flespompoen gehaald en de ingrediënten bij AH. Je begrijpt hieruit dat wij in begin volgende week weer aan de gevulde flespompoen zitten.
    Overigens, tijdens het bereiden en ook nog lange tijd daarna ruikt het hele appartement heerlijk naar deze geroosterde pompoen.

  4. Daisy

    Leuk dat ik je blog heb leren kennen! Ik ga hier mijn inspiratie uithalen voor mijn eten vandaag. Wel weer helemaal anders maar de pompoen, rijst en knoflook blijven. :)
    Groeten Daisy (Lekkerhappen.com)

  5. Daisy

    @ Frans & Lukie: Slim idee trouwens die meloenbolletjesschep! Moet ik alleen nog eens kopen! :) Moet voor vandaag maar een andere oplossing bedenken!

  6. Gloria Willems

    Daisy, voor dit gerecht kun je een gewone lepel gebruiken.
    Verder alle lof voor deze pagina!!!

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!