Gember_1

Gember en de heetwaterkuur

Gember ontdekte ik een jaar of 15 geleden als ingrediënt in met name Oosterse gerechten. En ik vond gember zeker niet meteen lekker, ik moest erg wennen aan de uitgesproken smaak van dit ook wel bijzonder ogend worteltje. De smaak is scherp maar eigenlijk ook zoetig.

De culinaire toepassing van gember is eigenlijk heel breed. Van de Oosterse gerechten waar ik het vooral van kende tot aan koek en gebak, denk bijvoorbeeld aan gemberkoek. In de keuken kan gember vers, ingemaakt of droog gebruikt worden.

Maar gember kan nog veel meer! 

Inmiddels weet ik dat gember bol staat van de goede voedingsstoffen en baat biedt bij allerhande kwalen. Zo is gember goed voor de spijsvertering, werkt het pijnstillend en bevat het veel vitamines en mineralen.

Een andere fijne werking van gember is zijn zuiverende werking. Een heel effectieve en eigenlijk gemakkelijke manier om deze zuiverende werking van gember te benutten is met de heetwaterkuur.

Heetwaterkuur?? 

De heetwaterkuur is een oud Ayurvedisch gebruik en helpt vooral de lever om zijn afvalstoffen af te voeren. In de huidige tijd verricht onze lever topsport bij het opsporen en onschadelijk maken van allerlei stoffen en daarom verdient hij af en toe zijn eigen sauna momentje :-)

Verhit ‘s ochtends 1 liter water en laat dit 20 minuten zachtjes doorkoken. Doe het gekookte water in een thermoskan en voeg een schijfje verse gember (en eventueel een mespuntje geelwortel) toe. Drink het water verdeeld over de dag, kleine slokjes maar wel zo heet mogelijk. Drink de kuur gewoon naast je normale eet- en drinkpatroon.

De kracht van de bereiding zit in het doorkoken van het water. Dit is niet om de bacteriën te doden zoals veel mensen denken maar om de hitte, het vuur echt toe te voegen aan het water. Dit zou ook een verhogende werking hebben op de stofwisseling, de verbranding.

Ik doe de kuur inmiddels regelmatig en ik geniet echt van de warmte die de gember aan het water meegeeft en dat is zeker in de komende maanden een welkom gevoel! Omdat ik geniet van de smaak van de gember is deze kuur ook heel eenvoudig vol te houden en dat is bij ‘kuren’ natuurlijk altijd mooi meegenomen :-)

6

7 Reacties

 1. Wilma

  Nooit geweten dat gember vol voedingsstoffen zit, ik ga zeker de heetwaterkuur uit proberen. Groetjes uit Zeist.

 2. dayenne

  Wat versta je precies onder n schijfje? En gebruik je verse gember? Groetjes, dayenne

  • Nanja

   Het gaat inderdaad om verse gember en de hoeveelheid komt niet zo nauw Dayenne! Als je gember lekker vind kan je er gerust wat meer van nemen. Wel even de schilletjes eraf snijden, geeft een groter oppervlak voor de afgifte van voedingsstoffen.

 3. Nienke Trommelen

  Hoi Nanja,

  Ik heb vandaag de kuur gelijk gedronken. Wel even wennen die gember. Misschien had ik er iets minder in moeten doen. Je blog met tips en recepten lees ik met plezier. Dank daarvoor.

  Nienke

 4. siska

  Ik wist ook niets van de goede stoffen in gember dus ook leuk om te weten. Maar water “doorkoken om zoveel mogelijk warmte / energie op te nemen”….. duik dan nog maar eens even je natuurkunde boeken in! Water wordt bij atmosferische druk naximasl 100 graden. Meer energie kan water niet opnemen. Het heeft dan zijn kookpunt bereikt. Je kan het koken totdat je een ons weegt (en al het water inmiddels verdamot) het kost energie maar dat gaat niet het wstrr in.

  • Nanja

   Hoi Siska,
   Dank voor je reactie! Vanuit natuurkundig en dus wetenschappelijk perspectief heb je ongetwijfeld gelijk. Alternatieve zienswijze zoals ayurveda en de antroposofie zien dit alleen net wat anders… Wellicht aardig om gewoon eens te proberen en kijken wat het voor je doet?
   Groeten,
   Nanja

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!