granensalade

Frisse salade van granen, feta en geroosterde noten

Dit gerechtje kwam tot stand in mijn zoektocht naar een smaakvolle en bijzondere toepassing van het volle graan. In de samenwerking met de producent van het Panem brood tijdens het Proeflokaal festival in Zaltbommel was het namelijk de bedoeling dat je als samensteller (lees: ik) culinair aan de slag ging met de producten van de producent.

Voor veel mensen is het toepassen en daarmee ook eten van het volle graan onbekend en dat maakte het juist tot een uitdaging om daar een lekker gerecht mee te maken. Deze salade is fris door de komkommer en de dressing op basis van limoen en de noten en de granen zorgen ervoor dat je echt ergens op moet kauwen. Het gerecht heeft veel mensen tijdens het festival positief verrast en ik heb dus ook veel verzoeken gekregen om het recept te delen. Bij deze!

Door het weken, koken en nawellen van de granen is het wel een gerecht dat wat voorbereiding vraagt alhoewel dit geen tijd is die je zelf in de keuken hoeft te staan. De granen doen zelf het werk, je moet ze alleen even begeleiden van de ene naar de andere fase :-) . Vind je het hele granenproces nou te lang duren of lees je nu dit recept en wil je het toch vanavond al eten vervang dan de tarwe door bijvoorbeeld volkoren rijst of bulgur.

Je hebt nodig voor circa 4 personen (hoofdgerecht)

  •  200 gram volle granen, zoals tarwe of spelt (verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel)
  • ½ komkommer
  • 3 lente uitjes in
  • 150 gram doperwtjes (diepvries)
  • 75 gram gemengde en ongezouten noten, grof gehakt
  • 75 gram feta, gebrokkeld
  • sap van 1 limoen
  • 3 el olijfolie (extra vierge)
  • peper en zout

Bereiding

Granen

  1. Week de granen 8-12 uur in ruim lauw water in een voldoende ruime pan want ze nemen nogal wat toe in volume
  2. Kook de granen daarna in circa 60 minuten gaar (1 deel graan op 2 delen water). Kijk hiervoor wel op de verpakking, de hoeveelheid water en de kooktijd kan per graan wat verschillen
  3. Laat de gekookte granen daarna nog nawellen in het overgebleven kookvocht bij voorkeur op een warme plek. Wikkel de pan bijvoorbeeld in een handdoek. Het nawellen bevordert de ontsluiting van de voedingsstoffen in de granen en maakt het beter verteerbaar.

Salade

  1. Snijd de komkommer in kleine blokjes, de lente-uitjes in dunne ringetjes en blancheer de erwtjes in circa 4-5 minuten beetgaar
  2. Rooster de noten in een droge koekenpan of in een hete oven tot ze goudbruin zijn en heerlijk geuren
  3. Maak een dressing van het limoensap en de olijfolie en breng op smaak met zout en peper
  4. Meng de groenten, noten, feta en dressing door de (afgekoelde) granen

De volle granen zitten boordevol voedingsstoffen, een heel gezond alternatief voor een boterham en nog heel lekker ook!

Bereidingstijd: 10-13 uur voor de granen, 10 minuten voor het afmaken

Eet smakelijk!

7

2 Reacties

  1. Dubravka

    Hé Nanja,

    Prachtig deze site van jou!

    Speciaal deze laatse recept … ik ben dol op volle granen en gebruike ze zo veel mogelijk.

    Er zijn nog zo veel recepten die ik wil uitproberen. Jij hoort het op YogaPoint als het mijn lukt.

    Groetjes, Dubravka

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!