Linzensoep

Egyptische linzensoep

Ik ben echt een fan van peulvruchten. Linzen, kikkererwten, adukibonen. Heerlijk!

Maar eerlijk gezegd ben ik pas fan sinds ik de peulvruchten gedroogd koop en ze niet uit blik of een potje eet. De kant en klare varianten vind ik veel te melig, door ze zelf te weken en te koken heb je zelf in de hand hoe gaar je ze kookt en dit bepaalt voor een belangrijk deel de smaak.

Vaak kook ik een ruimere portie en bewaar wat ik over heb in de koelkast. De peulvruchten doen het heel erg goed in salades die ik de dagen erna bijvoorbeeld met rauwkost als lunch maak.

Dit recept vond ik op een Amerikaans foodblog (www.thesepeasarehollow.com) en heb het een beetje naar eigen inzicht aangepast. Het lijkt een enorme lijst met ingredienten maar veel zal je standaard in huis hebben.

Je hebt nodig voor een flinke pan soep

  • 2 stengels bleekselderij, in ringen gesneden
  • 2 wortels, in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
  • 1 ui, in stukken gesneden
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1.5 liter groentebouillon
  • 200 gram rode linzen
  • bieslook, in ringetjes
  • olijfolie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1/2 tl korianderzaad
  • 1/2 tl chilipoeder
  • zout en peper naar smaak

Optioneel:

    • Paar handenvol gare en geroosterde kikkererwten
    • Paar el (griekse) yoghurt
    • Citroensap

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in een soeppan, voeg de bleekselderij, wortel, ui en knoflook toe en laat dit 10-15 minuten pruttelen
  2. Voeg de kruiden toe (komijnzaad, korianderzaad, chilipoeder) en bak deze een paar minuten mee
  3. Voeg de gepelde tomaten en de bouillon toe en breng het aan de kook
  4. Doe tenslotte de linzen erbij en laat dit ongeveer  30 minuten zachtjes koken
  5. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper
  6. Garneer naar wens met de kikkerwten, yoghurt en bieslook

Optioneel:

    • Meng de Griekse yoghurt met wat citroensap en garneer de soep hiermee
    • Geroosterde kikkererwten zijn een heerlijke snack en ook niet moeilijk om te maken: meng de kikkerwerten in een ovenschaal met wat olijfolie en kruiden naar wens (neem bijvoorbeeld de kruiden die ook in de soep zitten). Rooster de kikkererwten in een hete oven tot ze knapperig zijn.

De garnering is optioneel maar geeft de soep wel echt wat extra’s. De yoghurt is lekker fris en de kikkererwten geven de soep nog een lekkere bite!

Bereidingstijd: circa 1 uur

Eenvoudig maar heel erg lekker soepje die een wat langere bereidingstijd heeft vanwege de tijd die de groenten en linzen nodig hebben om te garen. Ideaal soepje om in het weekend te maken.

Je kan de soep ook van andere linzen maken maar dan wordt de kleur natuurlijk niet zo mooi rood!

Eet smakelijk!

7

1 Reactie

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!