Ricotta maken

Deliziosa ricotta!

Ricotta kende ik vooral als roomkaas die je in Nederland vooral voorverpakt koopt. Tijdens mijn vakantie in Italie deze zomer ontdekte ik de veelzijdigheid van dit ‘kaasje’.

Zelf in supermarkten in Italie verkopen ze de ricotta veelal vers in plaats van in het voorverpakte kuipje en ze hebben een verbazingwekkende hoeveelheid verschillende soorten. Ricotta kan worden gemaakt van koe-, geit- of schapenmelk en er bestaat, net als bij mozzarella, ook ricotta van buffelmelk. De smaken van ricotta kunnen varieren van mild en zacht tot pikant. En bij een kaasplankje wordt vaak ook een stukje ricotta geserveerd, heerlijk romig en fris heb ik ervaren! Wat hebben de Italianen toch een heerlijke eetcultuur!

Ricotta is eigenlijk geen kaas

Ricotta betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’ of ‘herkookt’ wat een verwijzing is naar de bereidingswijze van ricotta. Bij de bereiding van kaas ontstaat er wei en wrongel. Aan de afgescheiden wei wordt verse melk toegevoegd en daarna wordt het mengsel nogmaals verhit. Formeel gezien is ricotta dus geen kaas maar een bijproduct van de productie van kaas. Het vetgehalte van ricotta is laag.

Variatie in smaak en consistentie wordt bijvoorbeeld verkregen door de ricotta te zouten en te laten rijpen (ricotta salata) of te drogen (ricotta affumicata).

Toepassingen 

De toepassingen van ricotta zijn heel divers. Serveer ricotta eens als onderdeel van een kaasplankje, bijvoorbeeld met een beetje honing of verse kruiden zoals bailicum of rozemarijn. Daarnaast is de combinatie met een mooie prosciutto top en kan je er heerlijke pastagerechten mee maken.

Ga eens op zoek bij een goede kaaswinkel naar de verse ricotta en laat je verbazen door de verschillende smaken en soorten! Ik ga er de komende tijd eens mee experimenteren en houd jullie op de hoogte van mijn ervaringen!

7

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!