Aardappelpuree

De perfecte puree

Aardappelpuree welteverstaan!

De tijd van de stampotten en stoofgerechten is weer in aantocht en daar hoort natuurlijk aardappelpuree bij. En alhoewel ik graag, veel en vaak in de keuken sta ben ik geen held in het maken van aardappelpuree. Hier deel ik het resultaat van mijn zoektocht naar de perfecte puree.

Je hebt nodig voor 4-6 personen

  •  1 kg kruimige aardappels
  • 1 tl olijfolie
  • 100 gr boter
  • 100 ml melk
  • 100 ml room
  • zout, peper en nootmuskaat

Bereiding

  1. Schil de aardappels en snijd ze in stukken van ongeveer gelijke grootte zodat ze gelijktijdig gaar worden
  2. Doe de aardappels in een pan en vul de pan met water tot de aardappels ongeveer half onder staan
  3. Voeg de olijfolie toe aan het water, breng het geheel aan de kook en kook de aardappels in 20-25 minuten gaar
  4. Giet de aardappels af en laat de aardappels nog zonder deksel op de pan ‘droogkoken’
  5. Pureer de aardappels als ze nog heet zijn met een speciale pureeknijper of een stamper. Je kan de aardappels ook met een pollepel door een groffe zeef drukken
  6. Verhit ondertussen in een steelpannetje de boter, melk en de room en voeg dit als het heet is toe aan de puree
  7. Roer tot een glad mengsel en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat

Nog wat extra tips voor de bereiding van de perfecte puree

  • Kruimige aardappels vallen makkelijker uiteen na het koken, hierdoor zijn deze geschikter voor het maken van puree dan de vastkokende soorten
  • Je kan controleren of de aardappels gaar zijn door er in te prikken. Als de vork er makkelijk in gaat zijn ze gaar
  • Door een theelepel olie toe te voegen aan het kookwater gaat het aroma van de aardappels niet verloren met het kookwater
  • Door de aardappels te pureren als ze heet zijn krijg de puree een mooie en losse structuur. Gebruik geen staafmixer om puree te maken, dan komt er veel zetmeel vrij en wordt de puree plakkerig

De boter en de room maken de puree natuurlijk wel tot een gerecht dat (verzadigde) vetten bevat. Zolang je de puree niet te vaak op tafel zet en er een flinke portie groente bij eet is daar echter (voor de meeste mensen) niets mis mee!

Bereidingstijd is circa 35 – 40 minuten

Bron: Delicious november 2008

6

8 Reacties

  1. Suzette

    Nog een tip van Aukje: een rauw ei er doorheen roeren!

    • Nanja

      Een ei (of dooier) erdoor is inderdaad populair lees ik uit mijn reacties. Wellicht een keer het proberen waard! En als Aukje het zegt dan moet het wel lekker zijn toch? :-)

  2. corinne

    ik zou er alleen een eidooier doorheen doen (geen eiwit dus ;-)

  3. Frans & Lukie

    Lekker met kleine roosjes brocolie en een stukje gegrilde zalm . Mmmmmmmmmmmmm

  4. Neeltje Verdoorn

    Hallo Nanja
    Leuke verzorgde pagina,
    Mijn oma maakte altijd de ” allerlekkerste” puree ooit!
    En ik vind het ook leuk om hier jou recept te lezen.
    Maar er gaat inderdaad een eitje door heen en een half piep klein gesneden sjalotje ……
    Ondertussen is oma al lang niet meer bij ons, en ben ik zelf oma, en ja mijn dochters maken ook deze oma puree. Eet tradities zijn toch leuk he!
    Groetjes Neeltje

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!