Courgette

Courgette gevuld met makreel en couscous

Vanwege de goede vetzuren die vis bevat wordt ons tegenwoordig aanbevolen om 2 keer per week vis op het menu te zetten, waarvan in ieder geval 1 keer ook een van de vette vissoorten zoals zalm, haring, makreel of paling.

Ik ben een visliefhebber en daarom is dit advies voor mij geen straf. Toch levert dit advies nog best wel eens een dilemma op vanwege de teruglopende visstanden door overbevissing en de druk op het milieu van de kweek van vis….

Het MSC-keurmerk staat op visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee. De viswijzer die je helpt bij het maken van een goede keuze voor vis kun je vinden op www.goedevis.nl

Courgette is een groente die ik de laatste jaren steeds meer ben gaan waarderen. Courgette is familie van de komkommer en heeft net als zijn broertje niet heel veel smaak van zichzelf. De combinatie van de courgette met de uitgesproken smaak van de makreel, de zachte couscous en het pitje van de rode peper maakt dit weer een heerlijk ovengerecht. Heel goed van te voren voor te bereiden!

Je hebt nodig voor 4 personen:

  • 2 flinke courgettes
  • 2 gerookte makreel filets (ca 300 gram)
  • 250 g couscous
  • 1 rode peper, in hele dunne ringetjes
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 fijngesneden teentje knoflook
  • 2 el olijfolie

Bereiden

  1. Verwarm de over voor op 200 °C
  2. Doe 250 ml water in een pan, voeg hier een eetlepel olijfolie en wat zout aan toe en breng het aan de kook
  3. Haal de pan van het vuur en roer er de couscous doorheen. Laat het een paar minuten wellen en roer het af en toe goed door om klontjes te voorkomen
  4. Verwijder het vel van de makreel en snijd de vis in kleine stukjes
  5. Halveer de courgettes, hol de courgettes uit snijd het vruchtvlees in kleine stukjes
  6. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui, knoflook, rode peper en courgette circa 3 minuten
  7. Voeg de makreel en de couscous toe en meng het geheel goed door
  8. Breng op smaak met zout en peper
  9. Vul de courgettes met het mengsel
  10. Leg de courgettes in een ovenschaal en laat ze in het midden van de oven goed warm en gaar worden in circa 20 minuten

Ik serveer de courgettes vaak op een bedje van veldsla aangemaakt met een klein beetje olijfolie. Zo eet je ongemerkt nog een extra portie groente! Als makreel volgens de viswijzer niet de juiste keuze is op dat moment zijn sardines een heel goed alternatief.

Bereidingstijd is circa 20 minuten (exclusief de 20 minuten gaartijd in de oven)

Eet smakelijk!

 

6

6 Reacties

  1. Natascha

    Dit klinkt overheerlijk! Ik zet het op mijn to-do-lijstje!

  2. Natascha

    Volgende week komt het op tafel! Ik laat nog weten wat we er van vonden.

  3. Suzette

    Het was heerlijk! Voor herhaling vatbaar.

  4. Natascha

    Het was super! Heel lekker en gezond! Hier kun je mijn post lezen: http://cupjesencakejes.blogspot.nl/2013/02/smullen-courgettes-met-couscous-en.html

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!