Carobe

Carobe; gezond alternatief voor cacao

Een paar weken geleden proefde ik voor het eerst chocolade, niet gemaakt van cacao maar van carobe. Absoluut een heel smakelijk en gezond alternatief.

Benieuwd geworden naar waarom we cacao (waar toch ook heel veel goede eigenschappen aan worden toegeschreven) willen vervangen door carobe ging ik op onderzoek uit.

Karaat

Carobe wordt ook wel johannesbrood genoemd omdat het wordt gemaakt van de peulen van de johannesbroodboom. Het bijzondere aan de zaden is dat deze altijd 0,18 gram wegen. Hierdoor werden ze vroeger dan ook gebruikt als eenheid/maatstaf voor edelmetalen en edelstenen. Het woord ‘karaat’  is ook verwant met het Arabische woord voor de vrucht van de johannesbroodboom (charrûb)

Babyvoeding

De zaden van de peul worden ook gebruikt als grondstof voor het bindmiddel johannesbroodpitmeel. Vooral babyvoeding wordt hiermee bewerkt omdat het spugen bij baby’s zou tegengaan. Het bindmiddel wordt vermeld op de etiketten met het E-nummer E410

Voordelen ten opzichte van cacao

Carobe wordt ook in veel producten gebruikt in plaats van cacao, zoals bijvoorbeeld pasta, hagelslag, repen etc.

 • Een van de voordelen is dat carobe van zichzelf behoorlijk zoet is waardoor er, in tegenstelling tot bij de bittere cacao, minder suikers aan hoeven te worden toegevoegd
 • Carobe heeft, in vergelijking met cacao, een veel lager vetpercentage en bevat meer voedingsvezels die een goede werking hebben op de spijsvertering
 • Carobe bevat geen theobromine, een soort cafeïne die wel in cacao zit.
 • Sommige mensen hebben een allergie tegen cacao, in veel gevallen wordt carobe als alternatief wel goed verdragen

In recepten geldt dat 1 deel cacao door 1.5-2 delen carobe kan worden vervangen, daarnaast moet dan de hoeveelheid suiker worden gehalveerd.

Op de website van de groene kookacademie staat een lekker recept voor carobecake

Suggesties en andere tips voor het gebruik van carobe zijn van harte welkom!

10

4 Reacties

 1. N

  Ik heb een vraag over carobe repen. Van cacao krijg ik migraine aanvallen en daarom wil ik graag een carobereep gaan proberen. Is er een kans dat in de cacaoboter in de reep nog sporen van de cacao zitten?

  • Nanja

   Hoi Nienke,
   Als er in de carobereep ook cacaoboter wordt gebruikt kan ik me voorstellen dat je wel het risico loopt dat er nog sporen cacao in zitten… Kan je geen alternatieven vinden, repen of andere producten met carobe waar helemaal geen cacao wordt gebruikt? Ik zal zelf ook eens op zoek gaan!
   Groetjes,
   Nanja

 2. Lia

  Hallo Nanja

  Migraine komt van je zwakke maag en darmen en galblaas en lever , maar je galblaas kan niet tegen de chocolade en daardoor krijg je die reactie.
  Je kan er op een natuurlijke manier eraf komen , maar dan moet je veel dingen laten.
  Als je wilt stuur ik het naar je toe.

  Groetjes

  Lia

  • Nanja

   Hallo Lia,
   Carobe is daarmee ook een goed alternatief voor cacao als je last hebt van migraine bedoel je? Welkom om mij toe te sturen wat je erover hebt! Ik stuur je even een email zodat je mijn email adres ook hebt!
   Groetjes en dank voor je reactie!
   Nanja

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!