brownies van zwarte bonen

Glutenvrije brownies

Op zoek naar een glutenvrije lekkernij kreeg ik dit recept laatst van een van mijn oud klasgenoten. Foto’s zagen er uit om van te watertanden maar ik verbaasde me enorm over één van de belangrijkste ingrediënten: zwarte bonen….

Zwarte bonen worden in deze glutenvrije brownie gebruikt als vervanger voor het meel en zorgt dus voor de consistentie en de binding van het koekje. Met enige scepsis heb ik het uitgeprobeerd en ik was ‘totally amazed’: lekker en sponzig als een echte brownie en de smaak van de zwarte boon is (vond ik in ieder geval) niet te herleiden.

 Als je de brownie in een brownie blik maakt waren de stukjes lastig te snijden en kruimelde en brokkelde het nogal. De keren daarna heb ik de brownies dus in een muffin vorm gemaakt. Ik gebruik hiervoor een mini muffin vorm want ze zijn best machtig.

Je hebt nodig voor circa 30 mini muffins

  • 200 gr pure chocolade in stukjes
  • 140 gr ongezouten boter, in blokjes of neem margarine (lactosevrij)
  • 1 el cacaopoeder
  • 2 tl vanille extract
  • 1 blik zwarte bonen van 400 gram of 250 gr gedroogde bonen die je zelf weekt en kookt
  • 3 eieren
  • 85 gram gemengde noten, grofgehakt
  • 160 gram geraspte kokos
  • snuf zeezout
  • minimuffin vorm en papieren minimuffin vormpjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180­ 0C
  2. Smelt de chocolade en de boter samen in een pan op laag vuur, laat het mengsel een beetje afkoelen en voeg daarna de cacaopoeder en de vanille toe
  3. Meng ondertussen de bonen met een van de eieren in een keukenmachine of met een staafmixer. Zorg ervoor dat het mengsel heel glad wordt want anders krijgen de brownies een melige structuur
  4. Roer het bonenmengsel en de gehakte noten door de gesmolten chocoladeboter
  5. Klop de overige twee eieren met de geraspte kokos tot een luchtig, romig mengsel, spatel dit door het bonen-chocolademengsel en voeg het zout toe
  6. Vul de minimuffin vorm met de papiertjes en vul ieder vormpje met het beslag
  7. Bak de brownies circa 12-15 minuten in de oven, ze moeten steviger worden maar wel smeuïg blijven

In het oorspronkelijke recept werd overigens oerzoet of rietsuiker gebruikt maar ik vind de geraspte kokos een lekker alternatief en voorkomt dat je suiker moet toevoegen.

Omdat het meel en/of de bloem wordt vervangen door zwarte bonen is de brownie dus glutenvrij. Ideaal voor mensen die een glutenallergie hebben of voor hen die minder glutenrijk willen eten. Ik vond vooral een bijzonder maar zeer geslaagd experiment!

Bereidingstijd is circa 30 minuten inclusief de tijd in de oven

 

9

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!