Budwigpapje

Bijzonder! Budwigpapje

Heb jij ooit gehoord van het ‘Budwigpapje’?

Het is een combinatie van kwark met lijnzaadolie ‘ontdekt’ door Johanna Budwig in de jaren 50. Johanna merkte dat dit papje spectaculaire gezondheidseffecten heeft…

Eerder schreef ik al over de bijzondere eigenschappen van lijnzaad. In dit blog vind je een eenvoudige maar volgens Johanna dus ook heel gezonde toepassing met lijnzaadolie.

Johanna

Johanna Budwig was een Duitse wetenschapper, apotheker en biochemicus. Tijdens haar leven heeft zij veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen vetzuren en onze gezondheid, met name ook de ontwikkeling van kankercellen.

Resultaat van haar onderzoek was dat meervoudig onverzadigde vetzuren onmisbaar zijn voor onze  gezondheid en vooral lijnzaadolie was volgens haar superieur. De resultaten van haar onderzoek heeft ze vastgelegd in meerdere boeken en wetenschappelijke artikelen.

Haar bevindingen stonden niet iedereen aan en ze werd dan ook flink tegengewerkt in Duitsland. Na een conflict met de overheid werd zij tenslotte ook ontslagen uit haar functie. Ze besloot daarop haar eigen kliniek te openen waarin zij tot op late leeftijd actief is geweest.

Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat zij haar tijd flink vooruit was. Zij legde al de nadruk op het belang van meervoudig onverzadigde vetzuren, ver voor het ‘beceltijdperk’.

Wat maakt het nou zo gezond? 

De gezondheidswaarde van het papje ligt volgens Johanna besloten in de combinatie van de meervoudig onverzadigde vetzuren en de zwavelhoudende eiwitten (de kwark). Door deze goed te mengen gaan deze stoffen samen een binding aan waardoor zuurstof en energie worden overgedragen wat leidt tot een goede celstructuur, celdeling en cel-zuurstofvoorziening.

Johanna ontdekte dat in gezonde weefsels veel vetten en zwavelhoudende eiwitten aanwezig waren terwijl dit juist veelal ontbrak in het geval van ziektes. De toepasbaarheid is heel erg breed, denk hierbij aan hart- en vaatziektes, allergieën, reuma, kanker en PMS.

Preventieve toepassing, bij gezonde mensen dus, leidt vooral tot versterking van het immunsysteem en het centrale zenuwstelsel.

Het recept voor het papje van Johanna

Als basis geldt: 100 gram kwark met 3 eetlepels lijnzaadolie. Roer de lijnzaadolie door de kwark tot het helemaal is opgenomen.

Zoals ik in mijn eerdere blog al schreef vinden veel mensen de smaak van lijnzaadolie niet heel erg aangenaam. Deze hoeveelheid (3 el) op 100 gram kwark is dan mogelijk wat te heftig. Je kan dan beginnen met kleinere hoeveelheden en deze langzaam wat verhogen. Ik realiseer me dat ik de hoeveelheid olie nooit echt afpas, en voeg vaak gewoon een flinke scheut lijnzaadolie toe aan mijn schaaltje kwark.

Het ligt het meest voor de hand om dit basisrecept als ontbijt te nemen. Aan het basisrecept kan je dan naar eigen smaak van alles toevoegen. Zoals bijvoorbeeld vers of gedroogd fruit, graanvlokken/muesli/lijnzaadjes en noten/zaden.

Op basis van zijn geneeskrachtige werking schreef Johanna het papje bij zieken juist ook meerdere malen per dag voor. Bijvoorbeeld als basis voor broodbeleg bij de lunch of als sladressing bij het diner. Ik moet toegeven dat ik zelf nooit verder ben gegaan dan het papje als mijn ontbijt te nemen en dat is als preventieve basis ook voldoende :-)

7

3 Reacties

 1. A.Sneyders

  dank voor je recept, op internet staan er nog diverse met iets andere samenstelling zoals b.v.

  http://nutribliss.wordpress.com/2012/07/18/het-budwig-papje-recept/

  http://www.fonteine.com/budwig_papje.html

  leuke blog heb je overigens.
  vriendelijke groet.

 2. Wilma

  Interessant dank voor je recept, ik ga het zeker uit proberen.

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!