Bietentartaar

Bietentartaar

Steeds vaker zoek ik naar alternatieven voor op mijn boterham voor de standaard plak kaas. Vleeswaren eet ik eigenlijk nooit meer op brood en dan wordt het al snel wat eentonig tussen de middag.

Notenpasta’s zijn natuurlijk een goed alternatief en ook humus en baba ganoush waarvoor ik de recepten al eerder plaatste zijn erg lekker als broodbeleg.

In dit blog geef ik het recept voor nog een heel lekker alternatief: tartaar van rode biet. Zorgt meteen voor een flinke boost in je groenteconsumptie al tijdens de lunch! Ik heb het recept uit De Brooddoos, een Belgisch boekje met allerlei inspirerende ideetjes voor wat anders op je boterham.

De tartaar is trouwens ook lekker als hapje op een toastje, een stukje komkommer of bleekselderij.

Je hebt nodig voor een flink voorraadje

  • 2 rode bieten
  • handje verse peterselie, fijngesneden
  • 2 el kappertjes, uitgelekt
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • 2 el worcestersaus
  • 2 el mosterd
  • peper en zout

Bereiding

  • Was de bieten, verpak ze per stuk inĀ aluminiumfolie, leg ze samen in een ovenschaal en rooster ze in circa 1 uur gaar in een oven van 200 graden
  • Laat de bieten afkoelen, schil ze en snijd ze dan grof of gebruik hiervoor een keukenmachine tot je de gewenste consistentie hebben
  • Meng de worcestersaus en mosterd door de bieten
  • Roer er daarna de peterselie, kappertjes en lente-uitjes door
  • Proef en breng op smaak met zout en peper

Snijd of maal de bieten niet te fijn zodat je echt nog de consistentie van een soort van tartaar houdt!

Deze spread blijft zeker een dag of 4 goed in de koelkast waardoor het dus prima is om een voorraadje te maken. Mocht je nou wat over hebben, verwerk dit dan als onderdeel van een salade voor het diner.

Bereidingstijd is circa 75 minuten, waarvan 60 minuten oventijd.

Eet smakelijk!

4

5 Reacties

  1. Wilma

    hallo Nanja, de bietentartaar op brood lijkt me een goed idee, wat ik vaak op mijn zuurdesembrood doe zijn 2 kiwie’s daar ben ik aan verslaafd. Groetjes Wilma.

  2. Frans & Lukie

    Als fervent brood en cracker eter maar dan met ei, kaas of allerlei soorten vleeswaren is dit weer eens heel iets anders.
    Nu naar de groenteman en morgen de bietjesspread op tafel.
    Ik laat je weten of het een volgende wandeling naar de groenteman waard is.
    Groetjes, Frans

  3. Wilma

    De bietentartaar is een groot succes, iedereen vroeg naar het recept. Heerlijk bij salades en stokbrood. Groetjes Wilma.

  4. Marga

    Dat klinkt lekker. Ik ga het gelijk op mijn boodschappenlijstje zetten!

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!