Baba Ganoush

Baba ganoush

Tijdens een Kraaijbekerhof kookdag vorige week heb ik zelf voor de eerste keer baba ganoush gemaakt. En voor degenen die het niet kennen, baba ganoush is een spread op basis van aubergine.

Ik kwam erachter dat het maken ervan kinderlijk eenvoudig is met als resultaat een heerlijke dip, bijvoorbeeld bij de borrel met stukje Turks brood of als broodbeleg. Weer eens wat anders dan kaas of ham :-)

Het is typisch een gerecht uit het Midden-Oosten en valt in dezelfde categorie als bijvoorbeeld humus. Ook al zo’n lekker dipje!

Je hebt nodig voor 1 portie

  • 1 aubergine
  • sap van 1 citroen
  • 2 el tahin
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • handje peterselie, fijngesneden
  • handje koriander, fijngesneden
  • paprikapoeder
  • peper
  • zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op de grilstand
  2. Maak in de aubergine een paar inkepingen met een mesje (anders bestaat het risico dat hij ‘ontploft’)
  3. Leg de aubergine in de oven tot hij gaar is (circa 45 minuten, je kan de aubergine dan makkelijk indrukken).
  4. Keer de aubergine een paar keer zodat hij rondom goed kan garen
  5. Laat de aubergine wat afkoelen en verwijder daarna de schil
  6. Meng de aubergine met de overige ingrediënten en roer het geheel goed door tot je een gladde massa hebt
  7. Garneer de baba ganoush met wat achtergehouden peterselie, koriander en een klein beetje olijfolie en wat paprikapoeder

Bereidingstijd is 60 minuten waarvan 45 minuten oventijd.

Eet (of eigenlijk dip) smakelijk!

Met dank aan Marion Pluimes voor het recept! http://www.pluimes.nl en http://www.groenekookacademie.nl en aan de Arabieren natuurlijk, zoals Marion mij nog even in herinnering bracht :-)

5

6 Reacties

  1. paulette willemse

    Dat klinkt inderdaad super eenvoudig.
    Dit ga ik snel uitproberen. Ik koop deze spread wel eens kant en klaar bij Aziz, maar natuurlijk maak ik het veel liever zelf. Dan weet je tenminste zeker wat erin zit.

    Nu de zon nog voor een mooie avond in de tuin met een glaasje en een lekker broodje.

    • Nanja

      Nou, Paulette, wat zijn we allemaal toe aan mooie zomeravonden he… Weet zeker dat ze gaan komen nog de komende maanden en dan lekker genieten van het glaasje, broodje en baba ganoush. Geef gerust een seintje, dan steek ik even ‘over’ om te proeven :-)

  2. Isabella

    Kan ik de auberginespread ook met courgettes of pompoen maken?
    Hoelang is die ongeveer houdbaar in de koelkast?
    Isabella

    • Nanja

      Hoi Isabella,

      Pompoen gaat prima lijkt mij maar ik denk dat de spread met courgette niet heel veel smaak zal hebben…. Laat me weten als het een succes is??

      Groetjes,

      Nanja

  3. Suzanne van den Heuvel

    Hoi hoi,

    ik pimp mijn hummus regelmatig op door er één type groente met bijpassend kruid aan toe te voegen. Zo krijg je ook tal van variaties. Bijvoorbeeld Rode biet en thijm, witte bonen en bonenkruid, courgette (gegrild op de trilplaat) en verse munt. Je krijgt dan ook mooi verschillen kleuren. De platte peterselie gebruik ik dan wel, de koriander niet.

    smakelijk

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!