avocado

Avocado: vét gezond en lekker!

In de afgelopen weken heb ik al vaker een blog geplaatst over producten die ik vroeger bij voorkeur meed omdat ik bang was er dik van te worden. Naast roomboter en noten paste ook avocado in dit rijtje. Jammer vond ik dat wel, want avocado is zo ontzettend lekker en laat zich niet makkelijk vervangen door iets vergelijkbaars…

Wat vond ik het vet toen ik ontdekte dat avocado weliswaar vet is, maar dat deze vetten nou juist weer de gezonde vetten zijn! Echt vet!

Wel minder duurzaam… 

De avocado komt van oorsprong uit Midden-Amerika en wordt tegenwoordig uit landen als Zuid-Afrika en Israel in Nederland geïmporteerd. Ik ben voorstander van zoveel mogelijk lokaal en van het seizoen eten en in deze categorie past de avocado duidelijk niet. Omdat ik de avocado zó lekker vind en de vrucht ook zó gezond is maak ik toch regelmatig een uitzondering. Ik heb ontdekt dat de biologische avocado ook regelmatig uit Spanje komt, en dat is toch al een stuk minder ver :-) .

Wat maakt de avocado nou zo gezond? 

Avocado’s bestaan voor circa 30% uit (met name enkelvoudige onverzadigde) vetten. Deze vetten hebben onder andere een gunstige invloed op het cholesterol.

Avocado’s bevatten (voor een vrucht) veel eiwitten en zijn daarom heel geschikt voor vegetariërs. De samenstelling van deze eiwitten is ook erg gunstig; ze bevatten alle 18 essentiële aminozuren de het lichaam nodig heeft om voedingseiwitten om te zetten in lichaamseiwitten. Je kan daarom zeggen dat de eiwitten in avocado’s van hoge kwaliteit zijn.

Daarnaast bevatten avocado’s veel mineralen zoals kalium en ijzer en ook een flinke portie voedingsvezels. Kalium beschermt tegen een hoge bloeddruk en de voedingsvezels hebben een goede invloed op onze darmwerking.

Natuurlijk mooi met avocado

In veel huidverzorgingsproducten wordt gewerkt met avocado:

  • De vitamine A in de vricht is goed voor huid en haar
  • De vitamines B1, B2 en B6 zijn goed voor onze huid, nagels en haar
  • De vitamine C bevordert de collageenproductie
  • Vitamine E is goed voor de huid en herstelt bijvoorbeeld littekens

Je kan van een avocado ook zelf een masker maken. Op allerlei sites vind je hiervoor ‘recepten’

Leuke avocado-weetjes

  • Ondanks dat een avocado meestal als een groentesoort wordt gegeten is het toch echt een vrucht
  • De oorspronkelijke naam van avocado is ‘ahuacatl’ wat zich laat vertalen als teelbal. Deze naam dankt de vrucht uiteraard aan zijn vorm maar ook omdat ze in paren aan de bomen groeien
  • De avocado is naar Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers die de vrucht ‘scheepsboter’ noemden
  • Het vruchtvlees van de avocado kleurt snel bruin, daarom is het het beste om de avocado pas vlak voor het serveren te snijden
  • De verkleuring kan worden tegengegaan door het vruchtvlees te besprenkelen met wat citroensap
  • Het rijpen van de avocado kan worden versneld door deze samen met een banaan, appel of peer in een plastic zak te doen en deze dicht te binden, of leg de avocado op een fruitschaal met deze vruchten (gaat dan wat minder snel)

Recepten

Avocado laat zich heel makkelijk verwerken in bijvoorbeeld salades, salsa’s of als broodbeleg met plakjes tomaat.

Er staan al een paar recepten met avocado op mijn website zoals bijvoorbeeld deze tabouleh-van-quinoa of deze salsa van avocado. Nu de lente weer begint zal ik regelmatig nieuwe recepten met avocado plaatsen. Jammie!

Voor degenen met groene vingers onder ons

En nog een leuk extra-tje: hoe kweek je je eigen avocadoplant! Ik ga het proberen… :-)

Source: awesome.good.is via Appels & Bietjes on Pinterest

6

Wat vind jij?

x

Mis geen enkel blog van mij en schrijf je nu in!